Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Daam van Dijk, Henk Pieter Vermeulen,

Samuel Wijsenbeek

 

 

Op de foto, geheel links vooraan, loopt Daam van Dijk en precies achter hem zijn zoon Jan. Daam van Dijk was leider van ’n knokploeg die in het veld opereerde en daarom aangeduid werd als de “Veldploeg”. Ze waren gekleed in een blauwe overall met een oranje gestreepte band om de linker mouw. De KP (Knokploeg) is ontstaan uit de LO (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers). Hun activiteiten waren soms ook meer militair van aard en waren daarom gewapend met een stengun en een dolk aan de riem. Ze hielden zich bezig met sabotage, overvallen op distributiekantoren en gaven hulp aan de geallieerden bij de bevrijding.

 

 

Lees en/of download het hele artikel.

 

In de reeks Culemborgers vernoemd in straatnamen hier ter stede bespreken we hier nu twee Culemborgse verzetsstrijders en een joods gemeenteraadslid. Twee van hen zijn door de Duitsers omgebracht.

 

 

Bij de ruilverkaveling werd in 1962/1963 de Daam van Dijkweg gerealiseerd, vernoemd naar de verzets­strijder Daam van Dijk (1907-1956).

In het verzet werd hij Damiaan genoemd. Hij was jachtopziener in het ‘Beesdsche Veld’ voor de familie Dresselhuijs uit Culemborg.

Van Dijk woonde met zijn gezin aan de Achtersteeg, op wat nu de hoek Daam van Dijkweg / Kooiweg-Oost is. Dit houten huis, genaamd “’t Jachthuijs”, speelde een grote rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.