Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Arbeid

Zagerij Verwoerd
Zagerij Verwoerd werd in 1875 door Adrianus Verwoerd gevestigd op de plaats waar nu verzorgingshuis De Kulenburg staat. Niet alleen veel Culemborgse meubelfabrieken werden door Zagerij Verwoerd van hout voorzien. Ook veel grote ondernemingen in heel Nederland werden bediend.

 

Steenoven

De steenoven

Op de plattegrond uit 1760, die Jacob Perrenot van Culemborg heeft getekend, staat aan de oever van de Lek al een steenoven compleet met droogstellingen.

 

Imprimatur

De Imprimatur

In de Prijssestraat stond de kisten- en etikettenfabriek, de ‘Imprimatur’ van de NV Verenigde Hollandsche Sigarenfabrieken (VHS).

 

Dubbeldam

Familie Dubbeldam. Laatste Culemborgse riviervissers.

De Dubbeldammen waren de laatste professionele riviervissers in Culemborg. De vis werd voornamelijk gevangen rondom de kribben in de Lek. Al die kribben hadden/hebben hun eigen specifieke naam.

 

Garage van Strien

Garage Van Strien

In 1918 vestigde Alex van Strien in het huis waar destijds de Fam. De Beer op de Markt 23 woonde, een rijwiel- en motorhandel.
 

 

Wust

Kledingbedrijf Wüst

Waar nu het pand staat van de kledingwinkel Vögele was eind 19e eeuw, op nr. 46, de kledingzaak van de heer A. J. Ausems en, op nr. 48, de rijwielkaart van Willem Sluijters gevestigd.

 

Palumbus

Meubelfabriek Palumbus

Onder de grotere meubelfabrieken die in Culemborg gevestigd waren, nam  de N.V. Luxe Meubelfabriek Palumbus een belangrijke plaats in.

 

Batouwe

Verffabriek Batouwe

Tot aan de sluiting in 1974 was in de Achterstraat Verffabriek  Batouwe van de familie Schouten gevestigd.

 

Kronenburg

Brandspuitenfabriek Kronenburg

In de Achterstraat stond tot 1950 de brandspuitenfabriek van de firma Kronenburg.

Donk sigaren

Sigarenfabriek Van Der Donk

In Culemborg staat de allerlaatste sigarenfabriek van ons land waar sigaren  nog met de hand worden gemaakt. Het bedrijf is al vanaf 1919 gevestigd  in de Zandstraat, in een drie verdiepingen tellend fabriekje.

 

Volgende

Manus Verbaast

Manus Verbaast, 12'/, jaar schillenophaler

In 1952 werd de heer Verbaast in de Culemborgse Courant geïnterviewd voor het feit dat hij al twaalf en half jaar het levensmiddelenafval huis aan huis in Culemborg ophaalde, met zijn bedrijfje “Culemborgse Ophaaldienst Afvalstoffen Levensmiddelen”. Door de Culemborgers steevast aangeduid met ‘Schillenboer’.

 

De Tors

De Tors, Culemborgse Meubelfabriek.

De Culemborgse Meubelfabriek „De Tors" werd in 1880 door de Heer A.  Collé Sr. opgericht en was gevestigd aan de Zuiderwal.

 

Zagerij Molen De Hoop

Molen De Hoop

Al in 1428 stond er aan het eind van de Molenstraat, nu Buitenmolenstraat, een standerdwind- korenmolen. In juli 1993 is de huidige molen gerestaureerd en weer voorzien van een stelling, kap en wieken.