Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Bijnamen verklaard

Aai Beur het Dak Op  Arie Veer
De familie Veer woonde in een huis dat niet in al te beste staat verkeerde en toen zoon Arie zijn schouders eens onder de hanenbalken zette kon hij het dak een stukje opbeuren. Een jonger broertje riep toen naar beneden. “Moeder kom eens kijken, Aai beur het dak op”.


Amerikaan, de  Bart van Baaien
Bart van Baaien zijn bijnaam was De Amerikaan omdat hij familie in Amerika had wonen en daar een keer op bezoek was geweest.


Baron, de  Gradus Kuilenburg
Omdat hij altijd statig rechtop liep had hij de bijnaam van De Baron gekregen. Hij was de eigenaar van een vrachtboot waarmee hij o.a. een dienst op Rotterdam onderhield. Hij woonde met zijn gezin in het huis aan het eind van de Veerweg dat op de Lek uitkijkt.


Baviaan, de   Richard Navest
De bijnaam De Baviaan stamt nog uit de tijd dat Richard Navest actief was in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Biesbosch. Wordt genoemd als bevrijder van Schoonhoven. Richard Navest was afkomstig uit Utrecht.


Bels de,  Arie van Wijk
Heeft zijn hele leven op het water doorgebracht. Eerst als schippersknecht en later op het Culemborgse veer. Herkomst van de bijnaam is onbekend.


Bets Poep   Bets van Malsen
Bets van Malsen had met haar man een brood en banketbakkerij op de Korte Havendijk. De bijnaam van Bets was opgenomen in een spotliedje dat ongeveer als volgt luide:
Toen Poepie van Malsen een tweeling kreeg,
Heilie Heilo.
Ze waren gebakken van melk en deeg,
Heilie Heilo.
En toen de kindertjes werden gedoop,
Toen zaten de beentjes in de knoop.
Heilie Heilo.
Bij ons gaat alles zo zo zo.
Heilie Heilo bij ons gaat alles zo!


Broekedeus de,  De familie Wammes
In een krantenartikel uit de jaren twintig (Culemborgsche Courant of Nieuwe Culemborgsche Courant) van de vorige eeuw, las ik de ontstaansgeschiedenis van de naam "broekedeus". De persoon in kwestie, een arme sloeber, die nooit geld had voor een fatsoenlijke broek, had een meevallertje en ging een broek kopen. Toen de verkoper vroeg "Zal ik hem voor u inpakken?", reageerde hij met "Doe maar in een deus".

Ingestuurd door: Jos Schuurman


Café de Zeven Scheuren  Familie Hoogsteder
Op de hoek Kloostersteeg/Prijssestraat dreef de heer Hoogsteder een café. Hij had naast een zoon zeven dochters. Het café werd in de volksmond aangeduid als Café de Zeven Scheuren.


Centenbakkie  Rienus Eikelenstam
Rienus Eikelenstam werkte bij de gemeente als straatveger en had de bijnaam Centenbakkie te danken aan het feit dat hij een vooruit stekende kinnebak had.

 

Terug |Volgende