Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

The Blue Rags

Van links naar rechts: Wim Baars, Maarten Streef, ?, Johan Smits, Albert Veld, Cor Kalkhoven, Bart van Straaten, Nol Brouwer en Joost Louwerse.

Johan Smit speelde in zijn jonge jaren bij de Harmonie Pieter Aafjes. In zijn brief aan “Culemborgzoalshetwas” schrijft hij o.a.:
Aandacht vraag ik vooral ook voor de lichte muziek. Allerlei muzikanten speelden in de avonden en weekends in dansorkestjes. Daarin werd aardig bijverdiend. Veel werd er gespeeld na de voorstellingen in het Culemborgse theater van Herman van Gelder (Luxor). Het bal na afloop werd in de naoorlogse periode geleid door dansleraar Bosch*.  Velen kregen in die tijd bij hem in het kleine voorkamertje in de Tulpstraat dansles.
Vanaf 1954 tot ongeveer 1960 vond een aantal jonge muzikanten elkaar in het orkest “Blue Rags”. Allemaal  15 – 17 jarigen die oefenden in het zaaltje achter café De Klok aan de Varkensmarkt. Namen: Albert Veld (drums). Maarten Streef (accordeon), Wim Baars
(piano), Johan Smit en Cor Kalkhoven (saxofoon en klarinet), Nol Brouwer (trompet), Bart van Straaten (contrabas)) en Joost Louwerse (zang). Het orkest luisterde heel wat feestavonden op. Als er buiten Culemborg werd opgetreden reed de firma Streef het orkest omdat niemand nog een rijbewijs bezat.
Het meespelen in deze band werd door de bestuursleden van de harmonieorkesten met argusogen gevolgd. Men vond het maar niets dat deze jongeren met de instrumenten van de harmonie zich, met in hun ogen verderfelijke “jazzmuziek”,  vermaakten.

*In de Leliestraat woonde op nummer 15   dansleraar D.M. Bosch die in 1938 in de Culemborgsche Courant adverteerde dat hij ook de nieuwste dans - ‘The Lambeth Walk’ - kon aanleren.

Bevrijdingsfeest in de Dahliastraat 1955

Utrecht 1958, gebouw Kunst  en Wetenschap