Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Culemborg zoals het was

Culemborg zoals het was, Jack van der Winkel, 2011. BDU Boeken. Onderdeel van Koninklijke BDU uitgevers te Barneveld. Deze uitgave maakt deel uit van de regioreeks. ISBN: 978-90-8788-135-1
Zie voor reeds eerder verschenen boeken:
www.bduboeken.nl


 

 

Met de site ‘Culemborg zoals het was’, en nu met dit boek,  wil Jack van der Winkel vooral het verleden van het gewone Culemborg in beeld brengen. Hij merkte namelijk dat bepaalde zaken en voorvallen uit zijn jeugd, die hem dierbaar zijn, de tegenwoordige Culemborgers weinig of niets meer zeggen. Doormiddel van zijn website en door dit boek hoopt hij het verleden van de stad levendig te houden.
Natuurlijk mochten in dit boek de Culemborgse sigarenmakers niet ontbreken. En dan met name de Graaf Egbert sigarenfabriek niet. De modernste sigarenfabriek van Culemborg.
Om een beeld te krijgen hoe het Culemborgse politiecorps in en net na de oorlog opereerde moest dit hoofdstuk ook in het boek worden opgenomen. Waarom een aantal agenten en de corpschef op een gegeven ogenblik ontslagen zijn staat hier niet vermeld.  Hiervoor zou nog eens het archief ingedoken moeten worden.
Een prominente plaats krijgen de Culemborgse worstelaars. In de jaren rond de Tweede Wereldoorlog behoorden de Culemborgse worstelaars tot de beste van Nederland. De krachtsport vereniging "Sterk Door Vriendschap" (SDV) telde zelfs twee Meester-worstelaars onder haar gelederen.
In het hoofdstuk Naar School staan een groot aantal klassenfoto’s met de daarbij behorende namen afgedrukt.
De serie verhalen start met De dubbele roofmoord in 1923. Hierin maken we o.a. kennis met de zelfbewuste Culemborgse sigarenmakers die, met Otto de Beus voorop, politie en justitie onder druk zetten.