Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

een damvereniging met historie en toekomst

Nadat twee voorgangers, Damclub  Culemborg en de katholieke damvereniging Kunst en Genoegen, rond  1928 werden opgericht, maar na  korte tijd weer werden ontbonden,  werd in 1936 damvereniging Denk  en Zet opgericht. De crisistijd voor de Tweede Wereldoorlog was een  periode waarin vooral jonge mannen  weinig om handen hadden. Dammen was voor velen een goedkope  manier om deze vrije tijd in te vullen.

 

Denk en Zet

De damvereniging Denk en Zet bij het 10-jarig bestaan in 1946

 

Denk en Zet werd vrij kort daarna lid  van de Utrechtse provinciale Dambond.  De Culemborgse dammers mochten echter de eerste jaren niet meedoen aan de competitie, omdat ´s-avonds  na de wedstrijden de veerpont al uit  de vaart was. Daarom werd er alleen vriendschappelijk gespeeld tegen clubs  uit Tiel, Vianen en Leerdam. Stedenwedstrijden, die vijftig jaar lang vrijwel  ieder jaar werden gepeeld. Opmerkelijk was dat Denk en Zet in  de eerste jaren ook vriendschappelijk voetbalde tegen voetbalverenigingen  in de regio. De vereniging kende veel  jonge mannen, die vooral in de zomer  ook wilden
voetballen. Ook in de oorlogsjaren werd er gespeeld om het kampioenschap van Culemborg. Dat ging echter met veel ups en downs, mede omdat er relatief veel leden door de Duitsers elders te werk waren gesteld. Vaak werd er bij één van de leden thuis gespeeld.
In 1943 werd  Denk en Zet voor het eerst toegelaten  tot de bondscompetitie in de 2e klasse  van de UPDB.  Denk en Zet promoveerde in 1946  naar de provinciale 1e klasse waarin het  daarna langdurig verbleef. Alleen in het  seizoen 1977-1978 kwamen de Culemborgse dammers uit in de hoofdklasse,  na het behaalde kampioenschap in de 1e  klasse. Na één seizoen degradeerde het  team echter weer. Het ledental schommelde tot 1985 meestal rond de 20 leden, waardoor  soms met één en soms met twee tientallen in de competitie kon worden  gespeeld. Het tweede team kwam nooit  verder dan de laagste klasse. De eerste succesvolle jeugdspeler van  Denk en Zet was Ad Bronk die vijfde  werd bij het NK junioren 1950. Bronk  is lid geworden op 1 juli 1946 en is nog  steeds lid. Hij is met 14 titels ook de  meest succesvolle speler in de strijd om  het clubkampioenschap. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1986 werd een groot toernooi  gehouden. Via werving op de scholen  deden er ook een aantal jeugddammers  mee. Dat was de start van de huidige  jeugdafdeling onder leiding van Henk  Stoop. Er was al twee keer eerder een  jeugdafdeling geweest, maar die hield  nooit langer dan enkele jaren stand.
In  1986 startte ook de Damschool Culemborg, de oudste damschool van Nederland. Acht jeugdleden van Denk en Zet  besloten bij de start om zich ook aan te  melden bij de damschool. In 1988 besloot Denk en Zet om over  te stappen naar de Gelderse Dambond.  Daar waren meer mogelijkheden voor  de jeugd om wedstrijden te spelen. Een  jaar later ging Denk en Zet een samenwerking aan met een damclub uit Minsk  (Wit Rusland). Deze samenwerking  duurt tot op heden voort. Een gouden  greep was in 1990 het aantrekken van  de Utrechtse grootmeester John van den  Borst als docent bij Damschool Culemborg. Van den Borst is
nog steeds in  deze functie actief. Via een kunstgreep, een fusie met De  Ridder uit Brunssum, wist Denk en Zet  in 1992 een plaats in de landelijke 2e  klasse te veroveren. In 1996 promoveert het team naar de 1e klasse en de ereklasse wordt drie jaar later bereikt. De  opleiding bij Damschool Culemborg wierp daarbij zijn vruchten af, met veel geboren en getogen Culemborgers werd  het team in 2003, 2005 en 2007 kampioen van Nederland. Jeroen van den Akker werd de eerste Culemborgse sporter ooit die wereldkampioen wist te worden. Na in het WK aspiranten op een gedeelde eerste plaats te zijn geëindigd, versloeg hij in april 2012 de Rus Vladimir Simonov  in een match met 10-6. Van den Akker  wist in 1999 ook de Europese titel bij de  junioren te veroveren. Andere Culemborgse successen op het  wereldpodium zijn de wereldtitels bij de  junioren van Boudewijn Derkx (2003)  en Pim Meurs (2006). De 2e plaats in  de Europa Cup in 2001 en de liefst drie  zilveren medailles die Pieter Steijlen  bij verschillende jeugd WK´s weet te  veroveren. Ook de toekomst voor Denk en Zet  ziet er zonnig uit. Met een stabiel 1e  team in de ereklasse, waarin vooral spelers uit eigen opleiding staan opgesteld, zal er ook de komende jaren op hoog niveau worden gedamd in Culemborg. Individueel doet vooral Pim Meurs het mondiaal zeer goed bij de senioren en  ook bij de jeugd zijn er weer een aantal talenten zichtbaar.
Henk Stoop

De damvereniging Denk en Zet bij het 50-jarig bestaan

 

 

Na het behalen van de beker