Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Dick Vermeulen,

lid van het Culemborgse verzet

 

De stadsploeg van de KP (Knokploeg) Culemborg achter het gebouw ‘Maria Regina’ (tijdelijk gemeentehuis) aan de Varkensmarkt.
Inzet: Dick Vermeulen gewapend met zijn Stengun, mei 1945. Foto: Ypma.

‘Het zal kort na de slag om Arnhem geweest zijn, toen mij gevraagd werd even een pakje met batterijen naar Kesteren te brengen, waar de heer VanZanten* toen woonde. En zo fietste ik op een zaterdagmorgen welgemoed naar Kesteren waar ik na enige tijd bij Van Zanten aankwam. ln de keuken gezeten, waar ik nog even uitrustte,vroeg Van Zanten aan mij of ik nog twee Duitse uniformen mee wilde nemen naar de heer Ebbens** waar ik toch langs kwam. lk zei: ‘Dat is goed, maar dan moet ik wel wat hebben om de uniformen in te doen. ‘Ja, dat heb ik’, zei Van Zanten en hij haalde uit de bijkeuken een dubbele fietstas met de uniformen er al in. Nadat de fietstas was bevestigd en ik klaar stond om te vertrek- ken zei Van Zanten: ‘Wacht nog even, je krijgt nog wat mee.' Waarop hij een pistool uit zijn achterzak haalde.‘Heb je hier wel eens mee geschoten?',vroeg hij. Op mijn ontkenning zei hij:‘Goed, dan zal ik eerst het een en ander uitleggen en aangeven hoe je hiermee moet schieten. Misschien is het niet nodig. maar met deze spullen kan je het pistool beter op scherp hebben staan.’Na een volledige instructie stopte hij het pistool in de linker binnenzak van mijn jasje.’

 

Lees en/of download hier het hele verhaal.

OZO:  Oranje Zal Overwinnen
Verzetsmuseum Amsterdam

Verzetsmuseum Amsterdam

*De heer Van Zanten
Van Zanten was de man die de leiding had over het Illegaalverzet in de West-Betuwe en omstreken. Hij woonde aan het eind van Kesteren en er zat een bordje aan zijn huis waarop stond: De Bongerd.

** De heer Ebbens
Ebbens was een fruitteler, die een grote villa bezat in de buurt van Zoelen, waar ik enige tijd ondergedoken heb gezeten. De heren Van Zanten en Ebbens zijn beiden door de Duitsers geëxecuteerd.