Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

Canon van Culemborg

De canon van Culem- borg voert u langs de hoogtepunten van de Culemborgse geschie- denis. Klik hier en laat u verrassen.


Sigarenfabriek Van Der Donk

In Culemborg staat de allerlaatste sigarenfabriek van ons land waar sigaren  nog met de hand worden gemaakt. Het bedrijf is al vanaf 1919 gevestigd  in de Zandstraat, in een drie verdiepingen tellend fabriekje. Op de begane  grond heerst een serene rust. Alleen wat stemmen en het getik van mesjes  en rolletjes op de zinkjes zijn hoorbaar. Op de verdieping liggen voorraden  ruwe tabak in optimale omstandigheden opgeslagen. Op de zolder ligt de  gesneden tabak in alle rust te drogen. Van Der Donk koopt uitsluitend hoog-waardige ruwe tabakken uit Brazilië, Cuba en Indonesië.


Richard van der Donk, eigenaar van de laatste Nederlandse sigarenfabriek


Sigarenfabriek Van Der Donk is in 1919 opgericht door R.W. Smits en heette  toen Sigarenfabriek Havana. J.J. Van  Der Donk kwam op 14-jarige leeftijd  in de fabriek werken en trad daarmee in  de voetsporen van R.W. Smits, die zijn  pleegvader was. In 1955 werd hij com-pagnon. Na het overlijden van R.W.  Smits in 1965 nam Van Der Donk het  bedrijf over. Pas in het midden van de  jaren 70 van de vorige eeuw kreeg de  fabriek zijn huidige naam, Sigarenfa-briek Van Der Donk. Richard van der  Donk kwam in 1977 het  bedrijf en heeft nog steeds  de leiding. De huidige ge-neratie van Sigarenfabriek  Van Der Donk huldigt dezelfde principes als de  voorgaande: kwaliteit en  exclusiviteit. Sigarenfabriek Van Der Donk heeft kun-nen overleven dankzij de  kwaliteit van hun product, waarmee zij tot de top  behoren. De sigaren van Van Der Donk zijn  samengesteld uit de meest exclusieve  tabakken. Zo gebruikt men voor het  zo genaamde ‘binnengoed’ tabak uit  Brazilië, Indonesië en Cuba. De Braziel  is zoet en zwaar, de Havana helder en  zwaar en de Java licht en zacht. Deze melange wordt gerold in een tabaksblad  uit het Bezoekie-district op Java. Het  nu gevormde ‘bosje’ wordt, nadat het  geperst is, op de werktafel voorzien van het dekblad. Dit is zorgvuldig hand-werk, waarbij het exclusieve Sumatra-zandblad wordt verwerkt. Dit is het  meest exclusieve tabaksblad wat in de  wereld verkrijgbaar is, met een heel  eigen smaakpatroon. De sigaren van Van Der Donk zijn tot  in de hoogste kringen, zowel nationaal  als internationaal, bekend en genieten  daar
grote waardering. Ambassades en  het Koninklijk Huis zijn klant. Belang-rijke buitenlandse staatslieden, zoals  Churchill, en Nederlandse politici, zoals  Wiegel, rookten de sigaren van Sigaren-fabriek Van Der Donk.  Per jaar maakt Van der Donk ongeveer  200.000 sigaren, in veertien verschil-lende modellen. Van de Mystique (een  cigarillo) tot de stoere, pittige Felicidad.  De sigaren uit Culemborg zijn te koop  in zo’n 45 speciaalzaken. Richard van der Donk hoopt nog lang door te gaan, maar hij heeft geen opvolger. Als hij  stopt, dan komt er waarschijnlijk in Ne-derland een einde aan het ambachtelijk  sigaren maken.
Bron:  Video, Culemborg in woord en beeld, De bedrijvigheid,  A.W.K Voet van Oudheusden

Logo, ontwor- pen door Emile Spithoven


Het bosje voorzien van het omblad. Het eigenlijk maken van de sigaar