Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Garage Van Strien

Na een periode als particulier chauffeur te hebben gewerkt bij de heer W.B. Dresselhuys (woonachtig in Maria Regina op de Varkensmarkt) vestigde de heer van Strien zich in 1918 in het huis waar destijds de Fam. De Beer op de Markt 23 woonde, een rijwiel- en motorhandel.
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Naarmate de automobiel als middel van vervoer in de toenmalige maatschappij meer zijn intrede deed, nam ook de betekenis van Alex van Strien als all round automan, nog verder toe.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enige jaren later verhuisde het bedrijf naar een groter pand aan de overkant van de Markt op nummer 20. Dit pand had ook en achteruitgang aan het Kerkplein alwaar de garage gevestigd was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1924 werd het bedrijf Official Ford Dealer. Sinds Ford zijn naam aan de Firma van Strien verbond naam de zaak steeds grotere vormen aan. Ook buiten de stadsgrenzen trok de heer van Strien de aandacht en ontving hij in 1937 de uitnodiging om de Haarlemse Auto Centrale, eveneens een Forddealerbedrijf, over te nemen. Enkele jaren later werd ook in Heemstede een Ford dealerbedrijf overgenomen.

Grote bekendheid kreeg de heer van Strien als zeer succesvol internationaal rallyrijder. Hij heeft diverse Alpenritten gereden waarvan hij er twee heeft gewonnen. Ook heeft hij deelgenomen aan de Rallys van Monte Carlo. Eenmaal gestart in Tallin en eenmaal in Boekarest. In 1934 veroverde hij de: “Coupe des Glaciers”, een internationale Alpenrit. Culemborg bracht hem toen een bloemenhulde en uit dank daarvoor liet hij fotokaarten drukken, waarop hij als echte sportheld zijn handtekening plaatste.

Op 14 oktober 1949 is de heer van Strien, in de kracht van zijn werkzame leven, op 60 jarige leeftijd overleden. Helaas heeft hij de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Wethouder Schoutenweg niet meer mee kunnen maken. De aandelen van het bedrijf zijn toen overgenomen door zijn vriend de heer C.A.B.A.M. Schade uit Moergestel. Deze was ook een verwoed rallyrijder en bezitter van de Minerva uit 1909.

Op 1 mei 1950 is de naam van het bedrijf gewijzigd in Culemborgse Automobiel Maatschappij v/h Alex Ph. Van Strien. De heer N. Van Kekem werd toen aangesteld als directeur en in 1955 opgevolgd door de heer H. De Kock. In 1977 is het bedrijf in Culemborg verkocht aan firma Crum welke thans nog als Forddealer in het pand aan de Wethouder Schoutenweg is gevestigd.

Toon Hoogveld

De heer Toon Hoogveld was bij de firma Van Strien sinds 1926 werkzaam als chef monteur. Van Strien nam de heer Hoogveld vaak mee als zijn mecanicien bij zijn rally’s.

 

Alex P. H. Van Strien

De toenmalige showroom aan de Markt