Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Joodse inwoners

Herenstaat 7

Kattenstraat 10

Kattenstraat 14

Kattenstraat 17

Kolfbaan 4

Markt 7

Markt 23

Markt 47

Nieuwstraat 42

Oude Vismarkt 10 bis

Oude Vismarkt 11

Tollenstraat 1

Tollenstraat 7

Westersingel 82

Zandstraat 22

Zandstraat 30

Zandstraat 35

 

Politiek/Verzet

Het Jach 15

Hoge Dorp 11

Rijksstraatweg 9

Rijksstraatweg 11

Van Pallandtdreef 3

Stolpersteine Culemborg

Gunter Demnig

De kunstenaar Gunter Demnig herdenkt de slachtoffers van het nazitijdperk door voor hun laatste zelf gekozen woning gedenkstenen in het  trottoir aan te brengen. "Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is ", zegt Gunter Demnig. Met de stenen voor de huizen houd je de herinnering levendig aan de mensen die er ooit woonden.


Voor het projekt STOLPERSTEINE kreeg Gunter Demnig op 4 oktober 2005 in de Oranjerie van Paleis Charlottenburg de Orde van Verdiensten uitgereikt door de bondspresident Horst Köhler.


Gunter Demnig werd geboren in 1947 in Berlijn. De eerste acht levensjaren bracht hij door in Oost-Duitsland, daarna verhuisde hij met zijn ouders naar West-Berlijn.


Na de middelbare school volgde hij de Academie voor Beeldende Kunsten in Berlijn met Professor Herbert Kaufmann. Aan dezelfde universiteit studeerde hij af met in de tussentijd een Bachelor's Degree in Industrial Design (1969-1970).


In 1971 verhuisde hij naar de kunstacademie in Kassel, waar hij in 1974 afstudeerde.  Daarna studeerde hij tot 1977 in de klas Kramer Schone Kunsten aan de Universiteit van Kassel. Gunter Demnig  ziet zichzelf als een politiek kunstenaar.


Onmiddellijk na zijn afstuderen werkte hij twee jaar in het monumenten herstel van Kassel, waar hij verantwoordelijk was voor de planning, de bouw het beheer en uitvoering. Van 1980 tot 1985, nam hij een baan als artistiek en wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Kunst aan de Universiteit van Kassel. In 1985 werd hij medewerker in de moltkerei werkplaats en kunst ruimte FUHRWERKSWAAGE.  Sinds 1994 is hij curator van de IGNIS-culturele, tentoonstelling cyclus Toeval - Meeting in Keulen.

 

Start

Home      Gunter Demnig      Stolpersteine      Wandelroute