Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Pastor Gerben Zweers -Herbergier en twitteraar
 

Nieuw of oud?

Een pastoor vormt het hart van een katholieke parochie.
Pastoor Zweers heeft veel originele ideeën om het christelijk geloof tot uiting te brengen. Maar zijn dit nieuwe zaken of oude gebruiken in een nieuw jasje?
In 2012 besloot Gerben Zweers de Kruisweg op Goede Vrijdag anders aan te pakken.
Zoals de NOS meldde: ‘De pastoor van Culemborg, Gerben Zweers, besloot het dit jaar anders aan te pakken. Geen staties lopen in de kerk, maar buiten. Midden tussen het winkelend publiek in het centrum van Culemborg. In de vorm van ‘tableaux vivants’: acteurs die de verschillende staties uitbeelden. ’
 

Onder het motto ‘Wat hebben we te verliezen’ wist hij parochianen en de gemeente enthousiast te krijgen voor zijn plan. Zo kwam er, met hulp van veel vrijwilligers, ook een openluchtmis voor al zijn parochianen en staan er vanaf de adventstijd manden achter inde kerk waarin parochianen eten kunnen doen voor de voedselbank. Barmhartigheidin de praktijk. Het blijkt een groot succes.
Hij liet ook een ‘verkiezingsposter’ afdrukken, met de leus ‘Met God als kompas en de kerk als herberg’.  Een grote wens van pastoor Zweers is in vervulling gegaan, de openstelling van de dagkapel. Hier kan iedereen ‘om niet’ even rustig gaan zitten en een kaarsje aansteken. De kerk als herberg.
In zijn werkvertrek,die de sfeer ademt van lang vervlogen tijden maar met een computer op zijn bureau, bewijst hij dat ook hier de moderne tijd zijn intrede heeft gedaan.
Nicol van den Hurk-Kampert en Marijke Molders-Versteegh hadden een interview met Pastor Gerben Zweers.

Lees en/of download het hela artikel