Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

Grote of St.-Barbarakerk

 

De Grote of St.-Barbarakerk is een  historisch kerkgebouw, dat in de  15e eeuw in gebruik genomen is.  In de loop der jaren is het kerkgebouw vele malen uitgebreid. In  1654 uitgebrand en weer opgebouwd. Van 1963 tot 1968 gerestaureerd onder supervisie van Monumentenzorg.

Het kerkgebouw bezit veel interessante beziens- waardigheden, waaronder  twee historische orgels, zeven koperen  kronen, een gebeeldhouw- de kansel,  prachtig avondmaalzilver, een zilveren  doopbekken en een aantal grafmonumenten, waarvan de gebeeldhouwde  marmeren graftombe voor Catharina  Alida van der Dussen de bekend- ste is.  In de toren hangt een klokkenstoel, bestaande uit klokken gegoten door  Francois en Pieter Hemony en 41  moderne klokken.

Aan de zuidkant van het koor zijn  twee boven elkaar gelegen kamers  aangebouwd: de consistoriekamer en  de bovenconsistorie. In 2000 zijn de  bijruimtes vernieuwd met een trappenhuis en een nieuwe keuken. In  2004 zijn

de muren van de kerkruimte  gerestaureerd. Zoals in de naam al ligt besloten, is de  kerk gewijd aan de Heilige Barbara. Dit kerkgebouw is niet de enige kerk  in Culemborg die deze naam draagt.  Ook de Oud-Katholieke kerk en  de Rooms-Katholieke kerk zijn aan  dezelfde heilige gewijd en dragen haar naam.

Frank van Schutterhoef en Jack van der Winkel