Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Terweijde

Terweijde

Het gebied waar nu de wijk Terweijde is gebouwd, werd vroeger in de volksmond aangeduid met de naam de Weierij. Hier lagen de weilanden van stadsboeren als Piet Helmond, Leid de Raad en de familie Blom.

 

Vorige

Triowijk

De Triowijk

Architect Prins kreeg de opdracht om 32 arbeiderswoningen, een bakkerij en 6 burgerwoonhuizen te ontwerpen. De bouw startte in 1896 en werd voltooid  in 1906.

 

Vrouwen

Vrouwen

Achter de huidige rooms-katholieke basisschool Augustinus en de christelijke basisschool Oranje Nassau ligt een wijkje, waarvan alle straten vernoemd zijn naar vrouwen.

 

Veerweg

Veerweg en omgeving

Toen Culemborg in 1318 stadsrechten kreeg, lag het veer nog niet op de huidige locatie. De plek waar de veerpont aankwam en vertrok lag meer oostelijk, ongeveer op de plaats van het Piksebogerdje.

 

De Onderwijzersbuurt

Heel veel namen van Culemborgers uit het verleden zijn terug te vinden in het huidige stratenplan. Zo ook de hoofdonderwijzers van de diverse Culemborgse scholen.

 

Onderwijzersbuurt

De VOC-buurt of Culemborgers overzee

In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn een aantal straten, in de wijk Achter de Poort, vernoemd naar zeevarende Culemborgers in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie, VOC (1602-1800).

 

VOC buurt

Vierheemskinderstraat

Dit straatje, dat de Markt met de Herenstraat verbindt, is één van de oudste straatjes van Culemborg en al op de plattegrond van Jacob van Deventer, uit 1560, te vinden.