Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Religie

Filadelfia

Kerkgenootschap Filadelfia

Iedere Culemborger kent het kleine  witte kerkje, dat je passeert als je  vanaf de A2 bij het eerste stoplicht  linksaf slaat. Weinig Culemborgers  kennen de naam van het kerkje of  weten iets over de geschiedenis.

 

Gemengd

Gemengd gehuwd

Grofweg waren er drie pijlers: de christelijke, de katholieke en de niet-kerkelijke. Maar daarin bestonden verfijningen, afhankelijk van waar je woonde.

 

Imami moskee

Imami Azam Cami

De Imami Azam moskee - in de volksmond ‘de Turkse moskee’ - is sinds 2011  een beeldbepalend gebouw aan de belangrijkste uitvalsweg van Culemborg.  

 

Takwa Moskee

Moskee Takwa

Moskee Takwa is sinds 1984 gevestigd in de Ridderstraat, in een voormalige school. Het gebouw is sinds  1986 eigendom van de Marokkaanse  moslimgemeenschap.

 

Molukse kerk

De Molukse kerkgenootschappen

Molukkers in Nederland zijn over het algemeen protestant. De GPM (Geredja Protestan Maluku) was   altijd al de moederkerk van de Molukse christelijke protestanten, zowel in de koloniale tijd als in de   huidige tijd. Er is een kleine groep, die moslim is of rooms-katholiek.

 

Barbara

De Heilige Barbara

De band van Culemborg met de Heilige Barbara gaat terug tot de middeleeuwen. In 1421 komen we haar voor het eerst tegen als Hubrecht III, heer van Culemborg, in de (nu) Grote Barbarakerk een aan Barbara gewijd kapittel sticht.             

 

Zondagschool

Zondagsschool Andreas

De zondagsschool draaide al in het begin van de 20e eeuw.

 

Herbergier

Pastor Gerben Zweers -Herbergier en twitteraar

Een interview met pastoor Gerben Zweers  van de Heilige Suitbertusparochie

Gereformeerde kerk Open Hof

Op 25 juli 1887 werden door dominee Van Lingen de kerkelijke bestuurders bevestigd en  werd de Gereformeerde Kerk aan de Ridderstraat in Culemborg een feit.
 

Gereformeerde kerk Katholiek Culemborg

Katholiek Culemborg

Culemborg heeft al vanaf het begin van haar bestaan twee katholieke parochiekerken binnen haar muren gehad: in de binnenstad de Sint Barbarakerk en in de Nieuwstad de Sint Johannes de Doperkerk.
 

Hervormde gemeente

Hervormde gemeente Culemborg

Na 1550 werd in veel plaatsen de rooms-katholieke parochie omgevormd tot  ‘hervormde  kerk’ . Maar niet in Culemborg; de hervorming werd hier een beslissing van de regering.
Een beschrijving van een zoektocht door Nini Vonk-Wartena.
 

Joods geloof

Joods geloof

Het kerkje aan de Jodenkerkstraat, nu eigendom van de Nederlands Gereformeerde Kerk, was vroeger een synagoge