Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Omgeving

Rondeel

Het Rondeel

Het Rondeel is rond 1640 als wandelbos aangelegd door graaf Philips  Theodoor van Waldeck Pyrmont. Het Rondeel is altijd in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven en heeft  tot op vandaag zijn functie van wandelbos gehouden. Het is een vierkante  ruimte, die wordt omgeven door lanen.

 

Stadsgrachten

Stadsgrachten

Goede afwatering was vroeger bijvoorbeeld belangrijk omdat de plaatselijke brouwerijen het water van de stadsgrachten gebruikten voor hun bier. Het stadsbestuur moest er dus voor zorgen dat de stadsgrachten regelmatig werden opgeschoond en het water kon doorstromen.

 

Waterverbinding Lek Linge

Waterverbinding van Culemborg naar de Linge    

Op 2 januari 1694 werd een trekschuit-verbinding tussen Utrecht en Den Bosch geopend, met daarin opgenomen een vaarverbinding tussen Culemborg en Zaltbommel.   

 

Culemborgse Veld

Culemborgse Veld

Door het verhogen van  de Diefdijk in 1385  werd de afvoer van het  water uit het Culemborgse Veld sterk  bemoeilijkt. Hierdoor  kwamen Lanxmeer,  Pavijen en Parijsch in  de winter regelmatig  onder water te staan  en zochten de bewoners hun toevlucht  tot het hoger gelegen Culemborg.

 

Vogelwacht

Natuur- en Vogelwacht

In maart 1975 is de Natuur- en Vogelwacht opgericht. Doel is voor de natuur opkomen en kennis opdoen, waarbij we de gelijknamige vereniging de Vijfheerenlanden een goed voorbeeld was.

 

Hoog water

Hoog water

In het laatste weekeinde van januari 1995 begon het water in de grote rivieren angstwekkend te stijgen.

 

Lek en Haven

De Lek en het Havenkwartier

Rond het jaar 300 was het gebied waar Culemborg zou verrijzen, drassig en vrijwel verlaten met slechts een smal veenriviertje,de Meer.

 

Stroomruggen

Over stroomruggen, veen en moerassen

Deze stroomruggen zijn ook vandaag nog rond Culemborg te zien. Over hoe deze zijn ontstaan en hoe het landschap zich vormde gaat dit artikel.

Werk aan het spoel

Werk aan het spoel; van waterafvoer tot inundatiesluis

Over het ontstaan van dit onderdeel van de Hollandse Waterlinie in onze directe omgeving gaat dit artikel van Rob den Boer
 

Overstroming 1820

Culemborg tijdens de watersnoodramp van 1820

In dat jaar liep zelfs de Markt onder water. Nini Vonk vond hierover gegevens in het Regionaal Archief te Tiel.