Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Middenstand

Een eigen winkel

Een eigen winkel…

Toen Rina van Malssen in 1929 met Wouter Borgstein trouwde en zij in de Prijssestraat gingen wonen, besloot ze een winkel te gaan houden. In het pand was daar al een ruimte voor in gebruik geweest, dus dat kwam goed uit.

 

Winkelen jaren 50

Winkelen in de vijftigerjaren...  

Paula Martin-Wiggelinkhuizen vertelt over de winkelstand in haar kindertijd, zo’n 60 jaar geleden. En over de verschillen met nu.  

 

Joodse slagers

Joodse slagers  

Weinig beroepen mochten in de tweede Wereldoorlog door joden worden uitgeoefend, maar dat van slager wel.

 

Brenkman

Vier generaties Brenkman

Al sinds 1909 is aan de Varkensmarkt de winkel van de familie Brenkman gevestigd. De winkel waar generaties Culemborgers o.a. hun radio's, stofzuigers, TV's, wasmachines, ijskasten en al wat niet meer hebben gekocht.

 

Okhuizen

Firma Okhuizen sinds 1861

Okhuizen’s Warenhuis bestaat al meer dan 150 jaar maar is bij het winkelend publiek beter bekend als de HEMA.

 

Markten

De wekelijkse dinsdagmarkt

Al sinds het verkrijgen van de stadsrechten kunnen de Culemborgers voor hun dagelijkse producten naar de warenmarkt die elke dinsdag op de Markt wordt gehouden.

Bakkerij Verhallen

Al een eeuw lang weten de klanten het brede assortiment lekkers op waarde te schatten. Het bekendst- tot ver buiten Culemborg - is deze banketbakkerij om de heerlijke tompouces

Bakkerij Verhallen Verheijden

Bakker Verheijde

Al sinds 1905 is er een bakkerij aan de Zandstraat 20, toen de heer Ausems zich daar als bakker vestigde. In 1934 nam diens schoonzoon, Jan Paardekoper, de bakkerij over. Christiaan Verheijde, de vader van de huidige bakker, kwam in 1936 bij hem in dienst.

 

De Conservenfabriek van Arie Blijenberg en de “Veilingsvereniging Culemborg en Omstreken”

In Culemborg, de eerste veiling werd gehouden in 1917. Deze vond plaats in een bedrijfsruimte gelegen achter het grote woonhuis in de Kattenstraat, indertijd met huisnummer 233, nu met huisnummer 20.