Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Muziek

Woerdenbach

Familie Woerdenbach

Antoon en Riens Woerdenbach waren bekende leden van Pieter Aafjes. Antoon was zich daarnaast ook gaan toeleggen op dansmuziek, zijn broer Riens maakte furore met de toneelclub van Pieter Aafjes.

 

Hoor, oma hoor

Hoor, oma hoor…

Eenmaal per week  klimt  Peter Bremer, als stadsbeiaardier in dienst van de gemeente Culemborg de toren in, naar de speeltafel achter de galmgaten, en strooit hij zijn klanken over ons uit.

 

Zangverenigingen

Culemborgse zangverenigingen

Door de jaren heen zijn er veel nieuwe koren opgericht. Een deel daarvan is ook al weer verdwenen. Maar er zijn in Culemborg heel wat koren actief gebleven.

 

Concordia

Concordia

Toen Concordia in 1869 werd opgericht, bestonden de muzikale activiteiten voornamelijk uit militaire marsmuziek  ten behoeve van de plaatselijke Schutterij. Deze voorlopers van de tamboers  waren de sfeerbepalers van de verdedigers  van de stad.

 

Kerkorgel

Van kerkorgel tot cantate-orkest

Bert Lassing (1940) studeerde orgel en directie aan het conservatorium in Amsterdam bij gerenommeerde musici als Piet Kee, Jan Pasveer en Anton Kersjes.

Martin Oei

Martin Oei

Dát is dus talent: dat je tot je negende  nietsvermoedend groter groeit en dan,  op de cursus Algemene Muzikale Vorming, verliefd raakt op MUZIEK.

OBK

Oefening baart kunst

De Culemborgse Mannenzangvereeniging ‘Oefening Baart Kunst’ werd op  15 februari 1928 opgericht ten huize  van de 21-jarige dirigent (toen directeur genoemd) Bas van Veen.

 

Muziektenten

Muziektenten

Culemborg heeft twee muziektenten  gehad, waarvan er een recentelijk in De Plantage is herbouwd. Het waren de 'pop-podia' van de 19e eeuw. Tegenwoordig is er weer volop belangstelling voor en in de Plantage wordt jaarlijks een programma met uiteenlopende bands en koren gepresenteerd.

 

Korenbloem

Gemengde zangvereniging ‘De Korenbloem’

De Korenbloem werd opgericht op 4  december 1918 en moest als tegenwicht dienen tegen het alcohol gebruik in die tijd. Het koorzingen was een vorm van  prettige ontspanning en een zinvolle  vrijetijdsbesteding.

 

 

Judith Jobse

Judith Jobse

In 2000  verwierf Judith Jobse nationale bekendheid, toen  zij het RTL-4 programma Your Big  Break won. Dat was de eerste talentenshow, die op televisie werd uitgezonden.

 

Aafjes

Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes

De Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes ontwikkelde zich van een groepje rebelse muzikanten tot een alom gerespecteerd symfonisch blaasorkest.

 

The Blue Rags

Johan Smit speelde in zijn jonge jaren niet alleen bij de Harmonie Pieter Aafjes maar ook bij het dansorkest Blue Rags.

 

Blue Rags

Het kerkkoor AMDG

Het kerkkoor AMDG van de R.K.Barbarakerk te Culemborg is het oudste koor van Culemborg. Het is opgericht in 1888 en vierde in 2003 het 125 jarig bestaan.

 

RK Mannenkoor Culemborg Blues

Culemborg Blues (sinds 1994)

Een samenvatting over de ontstaansgeschiedenis van dit succesvolle jaarlijks terugkerende evenement.