Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Sport

Voetballen

Om de Culemborgers enthousiast te maken voor het voetbal werd er op 29 februari 1905 op een weide in Culemborg een wedstrijd gespeeld tussen een Utrechtse voetbalploeg en De Batouwers uit Geldermalsen.

 

Voetballen Worstelen

Worstelen

De worstelsport stond in de eerste  jaren na de oorlog in Culemborg op zijn absolute hoogtepunt. De vereniging SDV werd vele malen kampioen  van Nederland.

Motorclub

Motorclub ‘De Betuwe’

Op 15 november 1929 werd in Culemborg de motorclub De Betuwe opgericht. Voorzitter werd de heer O. de Jong.

 

Kunst en Kracht

Kunst en Kracht

De gymnastiekvereniging Kunst en Kracht was een afsplitsing van Kracht  en Vriendschap en werd in oktober 1917 door de heren A van Arnhem en  G.A. Veldt opgericht.

 

Tafeltennis

Tafeltennis Wim van de Berg

Zonder andere tafeltennisspelers van Gispen te kort te willen doen, was  Wim van de Berg in de zestiger jaren van de vorige eeuw ongetwijfeld de speler die het meest in de schijnwerpers stond.

 

RKV Fortitudo

RKVV Fortitudo

In 1910 ontstonden diverse voetbalverenigingen, die klein van stuk waren. Alleen Victoria, later Vriendenschaar, was een echte vereniging. In tijden van de werkloosheid was het moeilijk om een vereniging staande te houden. Toch besloten enkelen om een echte Rooms Katholieke voetbalvereniging op te richten.

 

Lekzoomruiters

Lekzoomruiters

Paardensportvereniging De Lekzoomruiters is een veelzijdige vereniging met een lange geschiedenis. De vereniging is opgericht op 20 augustus 1945, vlak na de Tweede Wereldoorlog dus.

 

Denk en Zet

Denk en Zet

In 1936 werd damvereniging Denk  en Zet opgericht. De crisistijd voor de Tweede Wereldoorlog was een  periode waarin vooral jonge mannen  weinig om handen hadden. Dammen was voor velen een goedkope  manier om deze vrije tijd in te vullen.

 

Tennisvereniging

De Doelen

Wie rijdend over het Kleine Buitenom naar beneden kijkt, ziet daar het tennispark van de Culemborgse Tennisvereniging De Doelen liggen. Een van de plekken die gezichtsbepalend zijn voor Culemborg.

 

Zwemmen

Zwemmen in Culemborg

Al in de jaren twintig van de vorige eeuw lag er achter de spoorbrug, bij de eerste krib, een zwembad

 

Lektocht 212

De Lektocht

Zoals het zwem-evenement tussen Beusichem en Culemborg sinds 1949 wordt genoemd, geldt als een ‘must’ voor iedere langebaanzwemmer. Het is een initiatief van de sportvereniging van meubelfabriek Gispen die zijn leden jaarlijks op een sportweek trakteerde.

 

Vriendenschaar

In 1908 werd de voetbalvereniging Victoria opgericht; de voorloper van VV Vriendenschaar.
Hans Jobse beschreef de geschiedenis ervan.

Vriendenschaar

Sport Geeft Vreugde-  Korfballen in Culemborg

SGV, is de oudste korfbalvereniging van de Betuwe, opgericht in 1947 door Joris Weeda en Conny van der Meer.

Korfbal

Kracht en Vriendschap

Kracht & Vriendschap was in 1882 de eerste sportvereniging die in Culemborg werd opgericht. Het waren de kinderen van notabelen zoals Heijmans, Van Hoytema en Verwoerd die er lid van waren en de bestuursfuncties vervulden.

Kracht en vriendschap Sport in Culemborg

Sport in Culemborg

Dat mensen uit alle lagen van de bevolking aan sport kunnen doen is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Tot in het begin van de 20e eeuw was het voorbehouden aan jonge mannen uit de betere kringen.