Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Verhalen archief

Zangpillen

Auteur: Dick Vermeulen

Het was in de zomer van 1938 dat er twee wat boertige jongens uit Everdingen werkzaam waren bij de voormalige meubelfabriek “De Palumbus”. Het waren twee broers. Gijs was 17 en Gertie, die op de fabriek al gauw Gartie werd genoemd, was 16 jaar oud. Gartie had aspiratie’s om zanger te worden. Wat hij dan ook op de fabriek tegen Jan en alleman vertelde. Zijn collega’s hadden echter al gauw in de gaten dat het stemgeluid van Gartie nou niet bepaald erg zuiver klonk.

 

Een oud Culemborgs straattoneel

Auteur: Johan. van Redichem, pseudoniem voor Otto de Beus

Een der grootste Culemborgse attracties was de koeienmarkt die op dinsdag werd gehouden.  Op de Varkensmarkt krioelde het dan van mensen, zoals burgers, boeren, maandaghouders  en koeien. Het gaat in dit verhaal eigenlijk om de maandaghouders, die - zoals we zullen zien -  óók de koeienmarkt-dagen voor dat doel gingen benutten. Hetgeen niet alleen bijdroeg aan het  verhogen van het geroezemoes, maar zeker ook meewerkte aan het vergroten van de humor  en jolijt op zo'n dag.  

 

Jo Kuik

Culemborgse Courant 1963/1965, in de rubriek De Witte Raaf. Auteurs: Van Mourik en Mudde.

De Rozenbuurt, arm... maar gezellig!

Ik ben Johannes Jacobus van Kuijk, maar ze noemen me altijd Jo, doodgewoon  Jo. Ik ben een echte Kuilenburger. Geboren tegenover het huis waar ik nu nog  woon. We hebben altijd in de Goilberdingerstraat gewoond. Ik weet nog als de dag van gister dat wij als schooljongens ‘s avonds vaak noten gingen kloken, je weet wel, met zo’n knuppel. Ik zat maarte draaien in de bank en keek naar buiten. De meester, een liefhebber van noten, had me al lang door. Van leren komt toch niets terecht zei hij, ga jij maar. De andere in de klas wisten niet, dat ik de meester de helft van de noten gaf! Ja, dat was een leuke tijd.

 

De pap van Hansie Roet

Culemborgse Courant 19 mei 1950

In de Vierheemskinderstraat, vlak achter het huis van de Dikke Mom, stond een kleine woning, waarachter geen open grond lag. In dat  huisje woonde een bejaarde stoelenmaker, genaamd Hansje Roet. Vlak achter de straatdeur stond een soort getimmerte waarin een tonnetje stond, dat afgedekt was met een  houten bril. Als dat tonnetje vol was,  tilde Hansje Roet  het op zijn kruiwagen en "krooi" het naar zijn stukje bouwland dat hij buiten de  Goilberdingerpoort had gehuurd.
 

 

 

Sint Nicolaasfeest op het Hogendorp in 1938

Auteur: Dick Vermeulen

Een aantal huizen van het Hogendorp keken met de achterkant uit op de Kleine Buitenom. Deze huizen hadden een keuken die zeker vier meter lager lag dan de woonkamer. Wilde je van de woonkamer naar de keuken dan moest dit via een lange stenen trap. Deze keuken was feitelijk een woonkeuken.

 

Het stoplicht

Over de regeling van de verkeersstroom onder de Binnenpoort  in de jaren vijftig.

 

Kees de Veerman

Herinneringen van A. J. M. Dresselhuijs aan Kees de Veerman anno juni 1940

 

Het loophuis van de Toetambes en Mien de Rommelpot

Culemborg kende aan het begin van de 19e eeuw een aantal loophuizen waar de ontluikende jeugd, vooral zondagsavonds, in klein clubjes bijeen kwam. Er werd dan onderling “gelapt” voor jenever. het hoofd van het gezin ging dan op pad om bij de slijterij jenever in te slaan. Tijdens zijn afwezigheid werden er dan met de vrouw des huizes allerlei afspraakjes gemaakt om de man snel dronken te krijgen. Was hij eenmaal dronken dan volgden in de regel allerlei bacchanale tonelen, waarin scènes voorkwamen à la Adam en Eva.