Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Vermaak

Kermis

De Culemborgse kermis

De kermis heeft doorgaans altijd op de markt gestaan. Waar nu de autobaan staat, daar stond hij ook al in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Bioscoop

City bioscoop

In de jaren rond de Tweede Wereldoorlog beschikte Culemborg over een voor die tijd een moderne bioscoop. Nu is in dat pand de firma Blokker gevestigd.

 

Kersentijd

Kersentijd

Tot aan de jaren zestig van de vorige eeuw lagen er rond Culemborg nog veel kersenboomgaarden. De bekendste was de boomgaard van de familie Verkerk, die achter de plantage lag.

 

Logementen

De Culemborgse logementen

Culemborg heeft vroeger heel wat logementen binnen haar muren gekend, verspreid over alle delen van de stad.

 

De Nieuwe Bak

Logement De Bak

Aan de Tollenstraat 27 stond het logement De Bak. Toen in 1873 Dresselhuijs en Nieuwenhuijsen aan de Lange Meent een grote sigarenfabriek bouwden, werd logement De Bak verplaatst naar de Herenstraat en daar geopend onder de naam De Nieuwe Bak.

Herbergen, hotels en cafe’s

In elke Nederlandse stad vond je inde 18e eeuw wel een herberg. Je kon er eten, drinken en overnachten. Op de kamers vond je meestal geen wastafels met stromend wateren ook was er geen elektrisch licht.

Hotels Uitgaan 50

Uitgaan in de jaren 50

Voor vermaak kon het jeugdig publiek in deze jaren een keuze maken uit dansgelegenheden, twee bioscopen  en de zalen waar na de jaarlijkse verenigingsavonden “Bal na” werd gegeven.
 

Partycentrum De Lantaarn

Al bijna veertig jaar runnen Bram Kuijer en zijn vrouw Jacqueline Peek in Culemborg een horecabedrijf. Rob den Boer had een gesprek met hen, de uitbaters van het Partycentrum aan de Grote Kerkstraat 10

Lantaarn