Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Zorg

Asiel Culemborg

Asiel in Culemborg

Aan de vrijstad Culemborg werd een eigentijds vervolg gegeven, toen hier in de jaren negentig van de vorige eeuw een asielzoekers centrum (AZC) werd gevestigd

 

Ziekenhuiszorg

Van ondermaatse verpleging naar gespecialiseerde ziekenhuiszorg

Het Sint Pieters Gasthuis zou je het eerste ziekenhuis van Culemborg kunnen noemen. Het bestond al in 1386.

 

Bongaerts

Dokter Bongaerts

Leon Marie Joseph Bongaerts (1910 – 1977) was een echte Limburger. Hij  groeide op in Maastricht en Roermond en studeerde in Utrecht medicijnen.  

 

Dr. Brouwer

Dokter Brouwer

Wander Otto Brouwer, werd op 21 augustus 1905 geboren in Padang, een stad op het eiland Sumatra in voormalig Nederlands-Indie. Zijn vader was daar rechter. Hoewel half-Javaans, had hij onder Nederlands bestuur toch een hoge positie kunnen bereiken.

 

Kruisverenigingen

De geschiedenis van de kruisverenigingen

Van de vele kruisverenigingen die er in Nederland bestonden, kende Culemborg naast het Rode Kruis het Groene Kruis en het Wit-Gele Kruis.
 

 

Hartelijke ontvangst

Wijkverpleegster in Culemborg

Wil te Stroete deed in Doetinchem de verpleegstersopleiding met kraamaantekening en daarna in Nijmegen de opleiding tot wijkverpleegkundige.
Vanaf 1964 werkte mevrouw Te Stroete als wijkverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis in Culemborg
.

 

 

Elisabeth Weeshuis

Het Elisabeth Weeshuis

Relatief was het Weeshuis in Culemborg  vrij groot voor een stad met rond 2500  inwoners. Voor wel 24 jongens en 24  meisjes was er plaats.

 

Dokter Van Hattum

Dokter Van Hattem woonde met zijn gezin op de Markt. Dit is het huis op de hoek Vierheems- kinderstraatje/Markt. Hier was ook zijn praktijk gevestigd. Veel Culemborgers hebben nog goede herinneringen aan deze dokter.

 

Dokter Van Hattum Ouderenzorg

Ouderenzorg

Al in 1455 was er sprake van ouderenzorg in Culemborg. Deze bestond uit bedeling voor ‘huis zittende armen’ door de Armenpoth en was in 1455 gesticht door Gerard van Culenborch, bestemd voor mensen die oud en arm waren en niet meer konden werken.

Ontwikkeling ziekenzorg

Ontwikkeling van de ziekenhuiszorg

In 1860 besloot de gemeenteraad van Culemborg dat het wenselijk was om een ziekenhuis in te richten. Tot dan toe werden mensen vooral thuis verpleegd. Dat Algemeen Ziekenhuis, met 40 bedden, werd gevestigd in een pand in de Goilberdingerstraat

Jeugdwerk

Van jeugdgemeenschap naar welzijnswerk

Omdat alleen jongens lid konden worden van de Verkenners richtte Pater Ben van Roomen rond 1968 een meisjesgroep op. Het zou uiteindelijk de basis vormen voor een groot gedeelte van de welzijnsvoorzieningen die er nu in Culemborg zijn

Samenverder

Stichting Samen Verder

Vooral bekend door de bussen van Klaartje en het kringloopcentrum Bartje werd officieel opgericht inl 1978. Er was behoefte aan vervoer voor ouderen en gehandicapten en opvang en begeleiding