Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Van jeugdgemeenschap naar welzijnswerk

 

Omdat destijds alleen jongens lid konden worden van de Verkenners richtte Pater Ben van Roomen rond 1968 een meisjesgroep op. In het pand ‘Maria Regina’ op de Varkensmarkt, in het bezit van de rooms-katholieke parochie, werden verschillende activiteiten georganiseerd.

Al na een paar jaar waren jongens ook welkom. De Stichting Culemborgse Jeugdgemeenschap werd opgericht en Fred Spaay, die van origine onderwijzer was, werd aangesteld als jeugdleider. Het was in die tijd het enige georganiseerde jongerenwerk in Culemborg, buiten de scholen en de jeugdclubs van de kerken.
Het gebouw aan de Varkensmarkt werd Piep-Inn genoemd. (Het verhaal gaat dat deze naam zijn oorsprong vindt  in het feit dat degene die de kinderen hielp hun jassen uit te trekken, altijd ‘piep in’ zei als het kind zover was om naar binnen te gaan. )

Henk Heijmen (84) raakte bij de Piep-Inn betrokken omdat zijn vrouw er als vrijwilliger werkte. In de jaren‘70 kwam hij in het bestuur. Toen de latere wethouder Fred de Rek vertrok, volgde hij hem op als penningmeester. Ook zijn zoon Rutger was lange tijdvrijwilliger. Henk Heijmen zou ruim twintig jaar actief blijven binnen Piep-Inn en kan er veel over vertellen. Een goede reden voor een interview.

Rob den Boer sprak met hem over de activiteiten, de zomerkampen met de speurtochten en hoe wat begon als een kleinschalig initiatief van een pater, uiteindelijk de basis vormde voor een groot gedeelte van de welzijnsvoorzieningen die Culemborg nu heeft.

Lees en/of download het hele artikel