Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Toeloop van leden

Door de grote toeloop van leden moest  de vereniging in 1971 steeds meer  uitwijken naar andere locaties. In het  Parochiehuis werd enkel uren per week  ‘ritmisch’ gegeven en ook moest er  enkele malen een beroep op de sporthal  worden gedaan.  

Veertig jaar heeft men van het kleine  zaaltje aan de Lange Havendijk gebruik  gemaakt. In 1972 kocht de vereniging  de fietsenzaak van ‘Koos de Rijwielkampioen’. Nadat dit pand bij het bestaande gebouw was gevoegd, beschikte  de vereniging over een sportzaaltje van  23 bij 12 meter. Het verenigingsgebouw had nu een eigen kantine annex  fitnessruimte, toiletten, douches, een  bestuurskamer en de nieuwste toestellen.  

In 1979 waren de volleybalteams,  zowel die van de dames als de heren  van Kunst en Kracht zeer actief, ze  brachten menige prijs mee naar huis.  Vooral de damesvolleybalsters waren  bijna onverslaanbaar. In 1980 beleefde  het volleybal een ware hausse en schreven zowel de dames als de heren zich  telkens in met twee teams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De jaren negentig

In 1997 werd het 80-jarig bestaan  van Kunst en Kracht gevierd met  een uitvoering op 13 december in de  Vrijstadhal. Op dat moment was Kunst  en Kracht, met ongeveer 700 leden,  uitgegroeid tot één van de grootste verenigingen van Culemborg. Voor Kunst  en Kracht zijn de vrijwilligers altijd van  groot belang geweest. Zo was bijvoorbeeld Bea van Stijn-de Ruiter vanaf  1965 hulpleidster en beheerder van het  gebouw. Ook was ze vanaf 1967 verantwoordelijk voor de complete huishoudelijke organisatie van de bovenzaal van  het clubgebouw. Hiervoor ontving zij  op zaterdag 10 januari 1997 uit handen  van loco-burgemeester J. H. Eigeman  een Koninklijke onderscheiding. Kunst en Kracht is door de jaren heen extra aantrekkelijk geweest door naast gymnastiek en turnen ook allerlei andere activiteiten te organiseren, zoals klaverjassen, disco, fietstochten, feestavonden en rommelmarkten.  Kunst en Kracht was een vereniging  die zich onderscheidde van andere  verenigingen door de grote groep vrijwilligers die zich jarenlang belangeloos  voor de vereniging inzette. Belangrijk  was ook dat Kunst en Kracht over een  eigen gebouw beschikte waardoor een  soort familiegevoel kon ontstaan. Men kon eind jaren negentig nog  niet vermoeden dat op 1 januari 2011  de verenigingen Kunst en Kracht en  Kracht en Vriendschap zouden opgegaan in de vereniging Sport Balans.  Met deze fusie werd Sport Balans in  één klap de grootste gymnastiekvereniging in Culemborg en omgeving.  

Jack van der Winkel  

 

De dames van Kunst en Kracht tijdens de uitvoering in de sporthal in 1976.
Foto Gerard de Heus

 

Het gebouw van Kunst en Kracht aan de Lange
Havendijk voor
de verbouwing.

Vorige | Naar menu

Bea van Stijn-de Ruiter ontvangt uit handen van loco- burgemeester J. H. Eigeman een Koninklijke onderscheiding.