Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

In 1996 staat na een ‘pauze’ van 26 jaar de zwemwedstrijd ‘Beusichem-Culemborg’ weer op de kalender, de enige Nederlandse riviertocht. Daarmee herleeft een roemruchte klassieker, een fenomeen dat zijn oorsprong vindt in 1949 en in de achttien edities die tot 1970 worden gehouden, vele Culemborgers op de been brengt.
Het is een initiatief van de sportvereniging van meubelfabriek Gispen die zijn leden jaarlijks op een sportweek trakteerde. Volgens een verslag in personeelsblad droeg
‘een stralende zon’ bij aan een geweldige stemming onder de zestig deelnemers– veel meer dan de 25 waar op was gerekend. Eerste winnaar werd Jan de Jongh uit Bussum.

Met enkele onderbrekingen (1950 t/m 1952 en 1954) wordt de wedstrijd tot 1970 achttien keer gehouden, op het laatst met wel 450 deelnemers. De negentiende editie staat in 1971 nog wel aangekondigd, maar gaat niet door omdat het rivierwater ernstig is vervuild door de lozingen van de industrie.
Pas een kwart eeuw later blijkt de waterkwaliteit weer zodanig hersteld dat het verantwoord is om in de Lek te zwemmen.

De ‘Lektocht’, zoals het evenement wordt genoemd, geldt als een ‘must’ voor iedere langebaanzwemmer. Toppers van het open water nemen de race over zes kilometer, die tijdens de tweede zondag in juli wordt gezwommen, maar wat graag op in hun programma. Het is altijd een sportieve uitdaging.

Lees en/of download het hele artikel van Bram van Schaik