Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Lekzoomruiters

Paardensportvereniging De Lekzoomruiters is een veelzijdige vereniging met een lange geschiedenis. De vereniging is opgericht op 20 augustus 1945, vlak na de Tweede Wereldoorlog dus. De boerenjongens uit Culemborg bedachten in die tijd dat de werkpaarden die door de week ingezet werden voor het landbouwwerk, ook gebruikt konden worden voor ontspanning. De paarden werden gezadeld en er werd een instructeur gezocht die de jongemannen les kon geven. De lessen werden nog niet in een manege gegeven, maar op een terrein in de Plantage in Culemborg. Een jaar later, in 1946, werd al met een viertal ruiters in een wedstrijd gestart. In 1952 organiseerde de vereniging haar eerste eigen concours.

 

Enkele leden van de Lekzoomruiters uit de beginjaren van de vereniging. In het midden mevrouw Van Meteren

 

In de jaren ’60 werd het ook gebruikelijker dat kinderen pony gingen rijden. In 1964 werd dan ook een nieuwe afdeling aan de vereniging toegevoegd, de ponyclub. In 1984 volgde een ‘men’- afdeling. De vereniging De Lekzoomruiters is heden ten dage een bloeiende vereniging waar jong en oud zich met paarden en pony’s bezighoudt. Paardensportverenging De Lekzoomruiters beschikt over een eigen accommodatie in het Veerweggebied aan de Steenovenslaan. Er is een binnen- en een buitenbak en verder nog een opslagruimte voor de materialen en natuurlijk een kantine.

Bij de Lekzoomruiters worden geen paarden of pony’s verhuurd, als lid dien je te beschikken over een eigen paard of pony. Kinderen mogen met hun pony tot hun 18e jaar meerijden in de ponylessen die eenmaal per week gegeven worden. In deze lessen staat de dressuur centraal, maar ook wordt er tijd besteed aan de wijze waarop de pony verzorgd dient te worden.

 

De heer Van Santen in actie

 

Phillepien den Hartog wordt door de sportbond KNHS gekroond tot vrijwilligster van het jaar