Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

Canon van Culemborg

De canon van Culem- borg voert u langs de hoogtepunten van de Culemborgse geschie- denis. Klik hier en laat u verrassen.


Martin Oei
Dát is dus talent: dat je tot je negende nietsvermoedend groter groeit en dan, op de cursus Algemene Muzikale Vorming, verliefd raakt op MUZIEK. Zó, dat dat het begin is van een verhouding, die je hele leven gaat bepalen. Dat  overkwam Martin Oei.
Geen musicerende ouders, geen muziekinstrumenten in huis. Dat was de beginsituatie. De Chinees-Nederlandse auteur Lulu Wang gaf een zetje: ‘Dit is bijzonder, hier moet je meer mee gaan doen’. Nu, zeven jaar later, staan er  drie vleugels in de woonkamer, waarop  Martin drie à vier uur per dag studeert. Het huis is goed geïsoleerd, zodat buren, maar ook zijn oudere broer er geen  last van hebben.
Waarom drie vleugels? Dat heeft te maken met de tijd waarin muziek is geschreven en een instrument dat daar het beste bij past.
Martin woont met zijn ouders sinds  enkele jaren in Eva-Lanxmeer. Hij is ¾  Chinees, ¼ Duits en 100% Nederlands. Geboren en getogen in Nijmegen en Tiel. In Culemborg naar de Werfklas en naar de HAVO-afdeling van Lek en  Linge. Nu gaat hij drie dagen per week  met de trein naar het conservatorium in Tilburg, de andere dagen zijn voor huiswerk en zelfstudie. Daarnaast volgt  hij ook lessen Engels en Duits, is hij een  avond in de week in het zwembad te vinden en springt hij graag op de trampoline in de tuin.  
Zijn ouders rijden hem naar optredens.  Daar doe je het voor: je wilt de muziek  laten horen, delen met publiek. Er zijn (betrekkelijk) veel goede pianisten en  niet zoveel podia. Op school is er dan ook het vak ‘cultureel ondernemerschap’, waarbij de studenten leren dat  je je moet onder- scheiden: doe iets dat anderen niet doen.
Zo heeft Martin onlangs een stuk van de jonge Beethoven uitgevoerd. Dat  stuk was nooit afgemaakt, maar nog niet  zo lang geleden heeft een Nederlandse componist, Cees Nieuwenhuizen, dat wel gedaan en aan Martin gevraagd het uit te voeren. Dat betekende een wereldpremière in het Concertgebouw. Ook is daar een CD van verschenen. Martin vertelt enthousiast over
wie  Beethoven toen was: niet zo makkelijk  in de omgang, driftig. Dat hoor je ook  in zijn muziek. ‘Ik wil het niet alleen  technisch goed spelen, maar ook de ziel  van de componist vertolken’.
Als ik op bezoek kom heeft de beroemde pianist Daniel Wayenberg net drie dagen bij de familie Oei gelogeerd. Zomaar in ‘ons’ Culemborg! Met hem gaat Martin namelijk op tournee in de herfst  van 2013, weer in het Concertgebouw, maar ook in Vredenburg in Utrecht.
Tip1: zie de agenda van de Postcodeloterij voor toegangskaart-met-korting!  
Tip 2: zie de site van Martin Oei voor zijn agenda.
Maar er is meer dan Beethoven: Martin  wil al het muziekrepertoire spelen, ook  het hedendaagse. Dat is niet popmuziek ( ‘dat is iets heel anders’), maar ‘modern-klassiek’. ‘Moeilijke muziek’, waag ik voorzichtig. ‘Ja, dat is ook zo’, geeft hij toe, ‘maar daarom is uitleg ook zo belangrijk. Dan begrijp je waarom de muziek zo gecomponeerd is en wat  ermee bedoeld wordt en dan luister je al anders. Ik geef ook graag toelichting bij wat ik speel.’
Culemborg is dus een springplank naar de podia, maar ook een vruchtbare voedingsbodem. Martin hielp als Werfklas-scholier op stadsboerderij Caetshage. En nog steeds eet hij het  liefst de groente die daar is geteeld.
Nini Vonk-Wartena
Meer informatie: www.martinoei.nl

Foto: Conny Tiebout

Martin Oei samen met de beroemde pianist Daniel Wayenberg Foto: Conny Tiebout


Een wereldpremière in het Concertgebouw Foto: Nieko van Pavert