Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Motorclub ‘De Betuwe’

Op 15 november 1929 werd in Culemborg de motorclub De Betuwe opgericht. Voorzitter werd de heer O. de Jong. Verder bestond het bestuur uit: C. B. Koog, penningmeester, Joh. de Bruin, secretaris en C. Verkerk en G. de Jong, beiden commissaris.

O. de Jong en G. de Jong waren de  twee broers Otto en Gerrit de Jong, die  in de Prijssestraat een garagebedrijf hadden, waar zij naast fietsen en auto’s ook motoren verkochten. Het gebied waarin  de motorclub De Betuwe haar tochten  uitschreef (‘het verkenningsgebied’)  liep van Vianen, langs de Lek, tot Eck  en Wiel. Zuidwaarts over Echteld en  Tiel, de Waal langs, tot Vuren en dan  noordwaarts over Asperen en Leerdam  naar Vianen. In de beginperiode werden er door dit gebied al enkele verkenningsritten gereden, waar veel belangstelling voor was. Op 18 mei 1930 schreef motorclub De  Betuwe een sterrit uit door de bloeiende  Betuwe.
Deelnemers moesten op de dag van de rit een afstand van 150 km afleggen. Om aan te tonen dat ze die kilometers ook hadden gereden, werden ze verplicht in een aantal plaatsen waar een station was, een perronkaartje te kopen. Aan- en afmelden kon in Culemborg,  bij de hotels Vulto en Veen en bij het  restaurant van Van Gelderen. Gestart  werd vanaf het Marktplein. Er waren  een twintigtal prijzen te winnen, met als  eerste prijs een F.N. motorrijwiel 3½ pk  Grand Luxe Sahara. Met het beeld van  deze prachtige motor voor ogen, gingen  98 motorrijders, met en zonder zijspan,  van start.

Het blad Motorsport van 22 mei 1930 schreef over deze rit: “De organisatie van deze sterrit was wat je noemt: dik in orde. Op de Markt was ruimte te over om de motoren en automobielen te parkeren.” Nadat alle deelnemers aan de sterrit binnen waren, werd om drie uur nog een rondrit gemaakt, via Buren en Geldermalsen. Een rit van een dikke  twintig kilometer. Na deze rondrit  verzamelde men  zich voor de  prijsuitreiking in de grote zaal  van Van Gelderen. Daar waren  optredens van  Henk van de  Ham met zang  en conferences  door Wim van  de Velde. Hierna  was er gelegenheid om te dansen. De dansmuziek werd  verzorgd door het Jazzduo De Vries.

Een jaar later, op 17 mei 1931, werd er door motorclub De Betuwe weer een  sterrit uitgeschreven. Ook nu weer was  de eerste prijs een F.N. 350 cc Sahara.  De sterrit van het jaar ervoor was  motorrijdend Nederland blijkbaar goed bevallen, want er meldden zich enkele bekende motorrijders onder de deelnemers. Daar was bijvoorbeeld mevrouw Van Riet, die op een AJS 350 cc, zijklepper die in haar eentje van Heerlen over Den Bosch was komen aantuffen. Ook mevrouw Franten-Van Wijngaarden, op een Terrot, maakte haar opwachting. Er waren juweeltjes van motoren te zien. Zoals een mooie HD met zijspan uit Vlissingen. Ook de vier Gillets met de nieuwe schuinliggende motor trokken zeer veel aandacht.

Helaas is nergens  te vinden of er in 1932 en later nog  verdere activiteiten door de motorclub  De Betuwe zijn ontwikkeld. Wel is bekend dat Otto de Jong (voorzitter) en zijn broer Gerrit de Jong (de technische man) midden jaren dertig hun garagebedrijf naar het Veer hebben verplaatst en zich daar meer op bedrijfswagens zijn gaan richten. Hoogstwaarschijnlijk hadden zij het te druk om zich nog met de motorclub bezig te houden en is deze een zachte dood gestorven.

Jack van der Winkel