Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

Canon van Culemborg

De canon van Culem- borg voert u langs de hoogtepunten van de Culemborgse geschie- denis. Klik hier en laat u verrassen.


Heb je wel gehoord

van…de poppenschool?

Velen hebben er vast nog nooit van gehoord. Maar er is een kleine groep Culemborgers die op de poppenschool heeft gezeten. Helaas weet bijna niemand er meer het fijne van. Waarom? Omdat ze toen nog te klein waren. De Culemborgse poppenschool was een voorloper van de kleuterschool en bedoeld voor 3-jarige jongetjes en meisjes met een rooms-katholieke achter- grond. Dit waren voornamelijkkinderen uit de binnenstad. Soms werden er kort na elkaar meerdere kinderen geboren in een gezin. Om de ouders wat te ontlasten kon hun peuter dan naar de poppenschool, voor één of twee dagdelen per week. Zuster Willibertha Brok zwaaide er de scepter en zij zorgde voor de peuters alsof het haar eigen kinderen waren.


Zuster Willibertha
Christina Francisca Brok, geboren in Drunen op 28 maart 1906, deed haar intrede bij de orde van de zusters Jezus,Maria en Jozef (JMJ) op 10 juli 1933. Als kloosternaam koos zij voor zuster Marie Willibertha. Waarschijnlijk heeft zij de voornamen van haar ouders samengevoegd:haar vader heet- te Wilhelmus Brok en haar moeder was Lambertha Elshout. Na maar liefst 7 over- plaatsingen binnen de orde van de zusters JMJ kwam zij op 30 augustus1948 naar Culemborg, waar zij woonde in de Ma- riakroon. In februari1955 werd zij opnieuw overgeplaatst,om op 26 augustus 1957 weer terug te keren naar Culemborg, ditmaal voor een langere periode. In 1976 vertrok zij vanuit Culemborg naar Heeswijk om daar van een welverdiende oude dag te gaan genieten. Zij overleed in Heeswijk op 30 december 1997 en ligt daar ook begraven.

In de poppenschool
De poppenschool was gevestigd aan de Ridderstraat, achter het pand dat later verbouwd werd tot gymzaal van de Jozefschool. Als je door de naastgelegen wagenweg liep, kwam je – via een poortje met een toog - uit op het kleine plein achter de Mariakroon. Aan de linkerkant van dit pleintje was een doorgang naar het grote plein. Daar bevond zich ook een groentekeuken en een broodkamer. Aan de rechterkant van dit pleintje was de
poppenschool. Via een portaaltje kon je naar binnen. Eerst je jas ophangen aan de kleine kapstokjes en dan werd je warm ontvangen door zuster Willibertha. In het smalle, donke- re klaslokaal met de kleine ramen hoog in de muur was het altijd knus en gezellig. Er was een poppenhoek, een houten strijkplank met een heuse strijkbout, een hobbelpaard, blok- ken,auto´s, puzzels en nog veel meer. Als je vader of moeder jarig was, mocht je een wensje kleuren. De zuster kon prach- tige verhalen ver- tellen. Met mooi weer speelden de 25 peutertjes op het kleine pleintje en af en toe zwaaide er een zustertje van- achter de witte gordijnen. E nsoms, als het heel mooi weer was, kreeg je een klein glaasje aanmaaklimonade.

Geschiedenis
Noch in het Regionaal Archief Rivierenland, noch in dat van de orde van de zusters JMJ in Den Bosch is informatie te vinden over de poppenschool in Culemborg. Zeker is dat de poppenschool heeft bestaan van 1952 tot 1972. Zuster Willibertha was in ieder geval van augustus 1957 tot augustus 1972 peuterleidster en mogelijk ook van 1952 tot februari 1955. Wie er tussen februari 1955 en augustus 1957 leidster was, is niet bekend. Menig Culemborgs peutertje heeft een hele fijne tijd gehad op de poppenschool.

Marijke Molders-Versteegh

Zuster Willibertha met een poppenschoolklasjein 1962. Namen in alfabetische volgor- de:Trudy van Baaijen, Hetty Groen, Arnold van Hazendonk, Carola Helmond, Geert Huls- kes, Joost Kole, Jaqueline Kosterman, Marco Versteegh en Harry van de Warenburg