Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

R.K. Jongensschool, St. Willibrordus

 

Op 1 december 1874 opende de  katholieke jongensschool aan de Havendijk haar deuren. De school werd aanvankelijk  gerund door twee leerkrachten. Ferdinand Busch was het hoofd en werd bijgestaan door meester P.J.  Aussems. In 1906 verhuisde de school naar de St. Janskerkstraat. In de jaren zestig werden er plannen gemaakt om het schoolgebouw grondig te renoveren. Deze plannen werden nooit uitgevoerd, omdat rioolwerkzaamheden in de Zandstraat roet in het eten gooiden: met het oppompen van grondwater werd ook zand in de directe omgeving meegezogen, zodat de school begon te verzakken. De schade bleek onherstelbaar. In 1972 verhuisden er enkele klassen naar een noodgebouw van de Paulusschool aan de Debussystraat. In 1974 verhuisde er nog een klas naar de Pimpernel (nu   Kaardebol) aan de Kamille. Klas 5 en 6 bleven in het oude gebouw. In 1976 viel het doek voor de oude jongensschool. In dat jaar, op 1 februari, betrok men de nieuwbouw van Het Startblok aan de Schubertstraat.
In de oorlogsjaren waren op de St. Willibrordusschool de volgende onderwijzers en onderwijzeressen werkzaam: juffrouw Van de Veer (1e klas) de heer De Lange (2e klas) juffrouw Buizing (3e klas) de heer Herscheid (4e klas) de heer Rinkes (5e klas) de heer Bijen (6e klas, hoofdonderwijzer) de heer Bank (7e klas)
De heer De Lange was een echte Fortiman.  Over hoofdonderwijzer Bijen zegt Cor Jansen in het boekje “De Zandstraat” o.a.: ‘’Niet iedereen liep met hem weg. Hij was nogal streng. Tegelijkertijd was het een bevlogen mens, iemand waar je niet omheen kon.”   

Bron: Ben Holtkamp

 

 

Een schoolreisje uit 1956

Een schoolreisje uit 1956 met Meester De Lange en Juffrouw Van de Veer van de 5e klas van de lagere school van meester Beijen. De Maastunnel was toen net open dacht ik en ik herinner me nog dat we met z'n allen in water stonden en ons afvroegen of de boel wel goed waterdicht was gemaakt.
 

 

1 Elsinga (woonde in de spoorstraat in de Triowijk) 2 Hans (?) Collé (woonde in de Prijssestraat dacht ik) 3 Charles Koopmans (van de manufacturenhandel in de Zandstraat) 4 Tom Visser (van het Postkantoor) 8 Goof Nieuwenhuizen 10 Jantje van Zuilekom 12 Quirin Sengers (?) (van de bloemenzaak in de Tulpstraat dacht ik) 13 Peter Holleman (of Wim?) 14 Meester de Lange 16 Kees Jansen 17 Juffrouw van de Veer 24  van Dam 26 Daan den Hartog (vader horlogemaker in de Tollenstraat dacht ik) 27 Jan (?) den Hartog (hadden een slijterij bij de Fransche school dacht ik)

Ingestuurd door Tom Visser

 

Team en bestuur Sint-Willibrordusschool begin jaren zestig. Achterste rij van l. n. r.: Dhr. Van Maurik (bestuur), meester Ger ritsen, Pater Duvergé, meester Kerkhof, juffrouw Buizing, meester De Lange, hoofdmeester Bijen, meester Vermeulen, meester Zegers. Zittend van l.n.r.: Dhr. Okhuizen (bestuur), meester Herscheid, mevr. Herscheid, pater Stricker, dhr. Den Adel (bestuur). Zittend van l.n.r.: Juffrouw Van de Veer, meester Kraaikamp, juffrouw Schmeink