Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Rock ‘n’ roll

Hoe de rock ‘n’ roll Culemborg veroverde…..en nooit meer weg ging.
 

Popmuziek, eens het symbool van een zichzelf losmakende generatie, is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven. Het is overal, in vele gedaanten, gewenst en ongewenst. Net als elders, is ook in Culemborg een moment geweest dat deze als ‘duivelse klanken’ betitelde subcultuur zijn intrede deed. Dat moet zo’n halve eeuwgeleden zijn gebeurd en natuurlijk heeft de jeugd daar de hand in gehad,zo leert een korte rondgang langs de jongeren van toen.

 

Pretrockband Burnwood onder de Binnenpoort in 1994 met van links naar rechts Alan Baxter, Dave Mudde, Frank Visser en Ruud Schouten (invaller-zanger, thans wethouder te ‘s-Hertogenbosch)

Jan Koedam (1942) was er bij. ‘De basis is eind jaren vijftig gelegd toen we met een groep Culemborgse jongeren geregeld dansavonden hielden in Luxor in de Herenstraat. In die feestzaal pasten wel zes-, zevenhonderdmensen en deze was, met de bioscoop aan de Markt waar nu Blokker zit, eigendom van de familie Van Gelder, twee broers en een zus. Ze gaven ons de ruimte en we begonnen op vrijdag al met het versieren van de zaal.’ De muziek werd nog verzorgd door dixielandorkesten, zoals de Downtown Jazzband. ‘De doelstelling ging verder dan alleen maar dansen en meiden, of jongens, ontmoeten. We begonnen ook een filmcyclus met de betere films waarvoor we de bioscoop huurden. ’Ook  elders in de stad zijn activiteiten voor jongeren. In het dan nog sterk verzuilde Nederland zijn, op de Luxor na, veel zaaltjes in Culemborg meestal exclusief toegankelijk voor leden van een bepaalde geloofsovertuiging.

 

Jan Koedam (links) stelt Henk en Corrie van Kesteren voor aan Prins Claus tijdens de opening van Kabisa op 11 mei 1968.

Lees en/of download het hele artikel