Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links Sport in Culemborg

Sport was tot in het begin van de 20e eeuw voorbehouden aan jonge mannen uit de betere kringen. Zij beoefenden sporten als schermen, tennis, paardrijden, zwemmen en fietsen.
Voor de arbeider was er het zogenaamde ‘volksvermaak’. Voorbeelden hiervan waren schaatsen, kegelen, boogschieten, kaatsen en hardlopen.

Door de opkomst van de arbeidersbeweging werden de klassen verschillen langzaam aan kleiner. Het beoefenen van sport kwam binnen het bereik van de gewone man. Het ‘volksvermaak’ , werd een sport zodra er vaste afspraken en reglementen voor werden gemaakt. Zo konden er wedstrijden in competitie verband worden georganiseerd.

Ook in Culemborg werden door gelijk gestemden sportverenigingen opgericht, vaak op grond van levensovertuiging. Er waren bijvoorbeeld Protestantse, Rooms-Katholieke en algemene verenigingen. Daarnaast bedrijfsverenigingen, zoals die van Gispen. Verder begon ook de gemeente de sportbeoefening te stimuleren, omdat er in die tijd meer aandacht kwam voorde gezondheid van de inwoners.

Lees en/of download het hele artikel over sport in Culemborg, geschreven door Rob den Boer