Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Culemborgs stadsvervoer tijdens het interbellum
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de 20-er jaren van de vorige eeuw werd er vanuit Culemborg al een busdienst onderhouden door de Culemborgsche Autobus Onderneming van de firma Van Heusden, die was gevestigd aan de Herenstraat 1. Oude advertenties en foto’s tonen een, voor die tijd, moderne bus met stalen carrosserie. Deze bus reed eenmaal per werkdag naar grotere plaatsen in de omgeving, namelijk naar Tiel, Buren, Geldermalsen en Leerdam. De route en eindbestemming verschilden per dag. Onderweg naar Leerdam werden dorpen als Everdingen, Zijderveld en Schoonrewoerd aangedaan. Richting Geldermalsen stopte hij in Beusichem, Zoelmond en Buren. Op zaterdag ging de bus zelfs naar Utrecht en weer terug, via Schalkwijk en Houten. Op woensdag werd, als er voldoende aanbod aan reizigers was, naar Den Bosch gereden. Door deze lange routes en de gesteldheid van de wegen in die tijd, reed de bus maar één keer per dag. Hij vertrok, afhankelijk van de bestemming, tussen 6.45 en 7.45 uur uit Culemborg en ging rond het middaguur weer terug.

Later werden er ook ritten vanuit de binnenstad naar het station van Culemborg aangeboden. Dat kostte 15 cent per rit en als je een boekje van 25 ritten kocht, betaalde je gemiddeld 12 cent. Een soort voorloper van de strippenkaart. Schoolkinderen konden voor 7,50 cent mee.

De bussen konden ook gehuurd worden voor het maken van ‘gezelschapsreizen’, een voorloper van de latere touringcar. Onder andere het Elisabeth Weeshuis maakte gebruik van deze dienst en zo hadden de weeskinderen ook eens een leuke dag.

 

Rob den Boer

 

 

De kinderen van het weeshuis zijn een dagje uit.
Foto: Museum Elisabeth Weeshuis