Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Joodse inwoners

Herenstaat 7

Kattenstraat 10

Kattenstraat 14

Kattenstraat 17

Kolfbaan 4

Markt 7

Markt 23

Markt 47

Nieuwstraat 42

Oude Vismarkt 10 bis

Oude Vismarkt 11

Tollenstraat 1

Tollenstraat 7

Westersingel 82

Zandstraat 22

Zandstraat 30

Zandstraat 35

 

Politiek/Verzet

Het Jach 15

Hoge Dorp 11

Rijksstraatweg 9

Rijksstraatweg 11

Van Pallandtdreef 3

Stolpersteine Culemborg

Stolpersteine

Een struikelsteen is een messing  gedenksteen van 10 bij 10 in de stoep voor het laatste (zelf gekozen) woonhuis van een joods slachtoffer van de Nazis.  (Natuurlijk struikel je niet letterlijk, maar je  moet je wel voorover buigen als je wilt lezen wat erop staat. Zo maak je een gebaar van eerbied naar het slachtoffer en word je ook aan het denken gezet. Op het plaatje staan naam, geboorte- en sterfdatum vermeld).

 


Gunter Demnig is een Duitse kunstenaar die in 1994 begonnen is met dit project. (‘Stolpersteine”). Wat we weten wil hij voelbaar  maken. Want mensen leefden vreedzaam samen en opeens waren sommigen weg. Zo is er erkenning voor ieders individuele lot en wordt het een deel van de buurtgeschiedenis. Demnig plaatst de stenen zelf.

 

Soms wordt een steen geadopteerd door een school, een straat, een persoon. De kosten zijn  ongeveer € 120, - per steen. Er zijn nu al meer dan 16.000 stenen in verschillende landen van Europa. Ook in 25 plaatsen in Nederland, o.a. in Tiel en Ochten. In Culemborg zijn zeker 38 joden weggevoerd en gedood.

 

 

Start

Home      Gunter Demnig      Stolpersteine      Wandelroute