Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Van paard en wagen naar luxe touringcar: 
Streef Reizen

De geschiedenis van Streef Reizen begon rond 1935 toen een handelaar/opkoperin stro en alles wat zich verder voordeed, brood zag in een vervoersdienst. De oude Streef woonde in een kleine boerderij aan de Parallelweg. Hij wordt door zijn verre achterneef Gerard, die het bedrijf de laatste dertig jaar heeft geleid, als een ‘pionier’ omschreven.

In het begin bracht Streef op dinsdagen kleine boeren met hun waren en handelaren uit de buitengebieden die inkopen gingen doen, naar de Culemborgse weekmarkt. Dat ging toen nog met paard en een platte wagen. Mensen konden langs de route opstappen en reden voor een paar centen mee.

Een paar jaar later liet Streef bij een wagenmaker in Tricht een dichte wagen bouwen met ruiten en een achterdeur, die al op een bus leek maar met een paard ervoor.
Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de toenemende repressie van de Duitse bezetter, viel het bedrijf praktisch stil.

Rob den Boer sprak met Gerard, een verre achterneef van de grondlegger over de geschiedenis van het vervoerbedrijf sinds 1935.

Lees en/of download hier het hele artikel