Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Teken aan de wand

Teken aan de wand A. Derwig-Witteveen.. Culemborg: 1997. Uitgbracht onder auspiciën van de oudheidkundige vereniging Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden te Culemborg. West Betuwe monografieën VI.
ISBN 90-9010-927-7

 

Van de eerste ‘jaartal-steen’ tot en met de laatste ‘eerste steen’. Nog maar zelden is er een vrijwel volledige inventarisatie van gevelstenen eerste steenleggingen, naam- en wapenstenen gepubliceerd.
De historische, maar levende stad Culemborg is er rijk aan en het loonde de moeite een dergelijke inventarisatie uit te voeren.
De lol van gevelstenen en namen op huizen is dat ze huizen een gezicht geven. Mensen komen, mensen gaan, mensen verhuizen, maar hun huizen blijven bestaan in hun eigenheid. En, de stenen geven ook enigszins een tijdsbeeld, een tijdsbeeld van de geschiedenis en ook een beeld van de ontwikkeling van de architectuur. Immers, de gevelsteen is verbonden met de gevel, het gezicht van het huis of gebouw.
Om het niet te saai te doen zijn is er gekozen om, al wandelend en in het rand- en buitengebied fietsend, langs de gevels te trekken. We staan hier en daar stil bij lokale historische gebeurtenissen. Hierna heeft u een goed beeld van Culemborg door de eeuwen heen tot en met het heden.