Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Tuinhuisje van Mol

 

Tuinhuisje, met op de achtergrond de Beusichemsedijk

 

Een monumentaal juweeltje bevindt  zich in de tuin van Waldeck Pyrmontdreef 12: een tuinhuis, dat op die plek  rond 1875 is ge- bouwd door de toenmalige notaris Hessel van der Meer. De  notaris woonde aan het einde van de  Slotstraat, maar hij had iets verderop  een grote tuin, waarschijnlijk vanaf de  huidige gracht om de kasteeltuin tot  op ongeveer eenderde van de huidige  Waldeck Pyrmontdreef. Met achterin  die tuin een tuinhuis. Er was toen nog  geen sprake van de huidige bebouwing  aan het Voorburg en ook de Waldeck  Pyrmontdreef was nog grotendeels  onbebouwd.  
Na het overlijden van de notaris in  1881, kwam het perceel in 1883 in  handen van aannemer Mol, die het in  1895 weer ver- kocht. De tuin werd in  die jaren en daarna langzaamaan opgesplitst en verder verka- veld. Het tuinhuis  bleef in gebruik, vooral als oranjerie:  een gebouwtje, waar ’s win-ters de  kuipplanten worden bewaard, die
’s  zomers buiten staan.
Aan het einde van de 19e en het begin  van de 20e eeuw werden de imposante  huizen
aan Het Voorburg en aan de  Waldeck Pyr- montdreef gebouwd. Het  dubbele woon- huis Waldeck Pyrmontdreef 10 en 12 werd in 1935 gebouwd.  Het tuinhuis maakte on- derdeel uit van  de kavel, waarop de huizen werden  gebouwd. Ook een aantal beeld- bepalende bomen hoorden bij de erfenis van de tuin. Het tuinhuis wordt door  de huidige bewoners van de Waldeck  Pyrmontdreef 12 ’s zomers gebruikt als  logeerkamer.
’s Winters heeft het weer  de oude functie van oranjerie.
Het tuinhuis is inmiddels aangewezen  als gemeentelijk monument. In 2009  is het deels gerestaureerd. Er zijn toen  onder meer nieuwe luiken aangebracht. Incidenteel is er gelegenheid om het tuin- huis te bezichtigen, bijvoorbeeld bij speciale evenementen. Eventueel kan  via de website van Culemborgzoalshetwas een verzoek tot bezichtiging  worden gedaan.
Wilma Dehing
Met dank aan C. van der Vate