Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Dolle Jopie   Jopie Hazendonk
Jopie Hazendonk was een vrouw (jaren 40 en 50 van de vorige eeuw) die zich opmaakte. Lippen gestift, wenkbrauwen geschoren, nagels gelakt. Niets bijzonders dus. Alleen….. zij was in Culemborg de enige die dat in die tijd aanbracht. De Culemborgers vonden dat maar raar en gaven haar de bijnaam Dolle Jopie. Dat was niet zo erg geweest als niet de jeugd haar, als ze zich op straat vertoonde, met haar bijnaam begonnen na te roepen.


Eenarm, de  
Wouter Blijenberg
De bijnaam van Wouter Blijenberg was De Eenarm omdat hij een arm miste. Deze arm was hij kwijt geraakt toen hij in zijn auto, met zijn arm buiten het portier, stond te wachten en werd aangereden.


Erpelkoning, de  
Willie Hollenga
Willie Hollenga dreef samen met zijn vader een aardappelhandel Achter de Vismarkt. Zij voerden de slagzin: “Hollenga’s roem is klaren bloem”.


Freek de Bult  
Freek Schram
Freek had een bult en was kappersknecht bij kapper Peek in de Prijssstraat.


Garriggie de Fut   
Gerrie van Heumen
Zij kreeg die bijnaam omdat zij een nogal slonzige huisvrouw was. Zij was getrouwd met Jodocus Blitterswijk. Het gezin had een zoontje. In het najaar van 1903 werd het gezin uit hun huis gezet omdat zij door dranklust de huur niet meer konden betalen. Zij hebben vijf weken in de open lucht doorgebracht. Aan deze schrijnende toestand kwam een einde nadat, door tussenkomst van Otto de Beus, er een grote collecte werd gehouden.


Half Pond Lippen  
Piet Brugmans
Piet Brugmans dreef een drogisterij op de Scherpenhoek. Zijn bijnaam Half Pond Lippen had hij te danken aan het feit dat hij nogal dikke lippen had.


Halfie Brood
Joost de Vries
Mijn grootvader Joost de Vries, getrouwd met Dirkje Woerdenbach, had als bijnaam Halfie Brood, omdat hij zo klein was. Van beroep was hij sigarenmaker te Culemborg.

Ingestuurd door: J.W. Kers te Lochem.


Hanglamp, de  
Piet Cozijn
De bijnaam De Hanglamp hoort bij mijn vader Piet Cozijn. De bijnaam is ontstaan op de steenoven. Mijn vader zei dan aan het eind van de week tegen zijn collega's met wie hij de wagens met stenen moest laden: "Kom op, nog even aanpakken voor de premie. Want de lamp hangt scheef." Hiermee bedoelde hij dat het huishoudgeld op was.
Ingestuurd door: Huib Cozijn


Hansie de Gulp   
Hans van der Hoef
Hans van der Hoef was een voddenboer die de huizen langs ging voor oude kleding. Meestal liep hij achter de huizen om door de brandgangen en riep dan “voddeer, voddeer”. Hij was nogal slordig gekleed waarbij hij vaak vergat zijn gulp dicht te doen. Vandaar de bijnaam Hansie de Gulp.


Het Crapeau,  
Frank Oosterhof
Zijn bijnaam "Het Crapeau" heeft hij te wijten aan het feit, dat hij eens vanuit de achtertuin van zijn ouderlijke woning  -met het pistool van zijn vader, die bij de politie werkte-  een schot heeft gelost in de richting van de woning van schoolhoofd W.D. Postma. Die woonde toen aan de Stationssingel en zijn achtertuin grensde aan de achtertuin van de  woning van Frank Oosterhof. De kogel ging daarbij door het achterraam van Postma's woning en belandde in de rugleuning van de stoel (Het crapeau) van ons schoolhoofd, die net daarvoor uit deze stoel was opgestaan. In Culemborg was dit voorval al snel bekend onder de naam: "Het schot in het crapeau"

Ingestuurd door: Ad Jongejan


Jan Vrolijk  
Jan Vermeulen
Jan Vermeulen was jarenlang de hofnar van de Carnavalsvereniging De Blauwlappen.


Kapitein Een Oor
Theodorus Kerpentier
De bijnaam (die hij als bijzonder kwetsend heeft ervaren) is het gevolg van een aanval van een zgn. "kettinghond" (die het erf bewaakte maar losbrak). Mijn vader verloor door deze aanval, op zeer jonge leeftijd, zijn oor. Hij heeft hier de rest van zijn leven problemen van ondervonden (bij het dragen van een bril, hulpmiddelen voor gehoorproblemen; hij heeft altijd het gemis van zijn oorschelp ervaren).

Ingestuurd door: Miranda D.A. Kerpentier

 

Kers de Klepper  Arie Kers
Mijn grootvader van vaders kant was Arie Kers van de Westersingel. Zijn bijnaam was Kers de Klepper. Hij moest 's morgens vroeg mensen wekken. Hij is in 1944 bij zijn dochter te Amby (Maastricht) overleden.

 

 

 

 

Terug | Volgende