Culemborg zoals het was

Het leven in Culemborg

home Boeken Audio Film Over ons Nieuws Links

 

Bakkerij Verheijde

Culemborg kende van oudsher veel bakkerijen. Een van de oudste verwijzingen naar een bakker in de stadsarchieven dateert van 1527 en in het stadhuis verwijst een gebrandschilderd raam in de schepenkamer naar het bakkersgilde.
Van de twaalf ambachtelijke bakkers die zo’n vijftig jaar geleden actief waren in Culemborg, zijn er nu nog maar drie over: Bakkerij Van de Meijs, banketbakkerij Verhallen en brood- en banketbakkerij Verheijde.

Al sinds 1905 is er een bakkerij aan de Zandstraat 20, toen de heer Ausems zich daar als bakker vestigde. In 1934 nam diens schoonzoon, Jan Paardekoper, de bakkerij over. Christiaan Verheijde, de vader van de huidige bakker, kwam in 1936 op 14-jarige leeftijd bij hem in dienst. In de eerste periode bestond de beloning voor zijn arbeid uit een zak koekjes, later kwamen daar per week twee kwartjes bij.
Jan Paardekoper kwam om bij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 en zijn vrouw Marie bleef achter met één kind. De oude bakker Ausems en de jonge Chris Verheijde zorgden dat de bakkerij open bleef, maar door gebrek aan grondstoffen kon er al snel geen brood meer gebakken worden.
Chris werkte vervolgens bij Marie van Veen, op de hoek van de Triosingel maar werd later te werk gesteld in de Centrale Bakkerij van de Duitsers in de Dahliastraat.
Hij werd betrapt vanwege het achterhouden van broden voor onderduikers en op transport gezet. Gelukkig wist hij te ontkomen en is hij daarna ondergedoken. Van daar uit werkte hij in het verzet.
Na de oorlog kon de bakkerij aan de Zandstraat weer open. Op 1 oktober 1948 nam Chris Verheijde de zaak over, hij trouwde in diezelfde maand met Riet Rink en zij gingen boven de winkel wonen. Kort daarna kwam bakkersknecht Jan van Beurden in dienst en samen bakten zij, ‘s nachts van ca. 01.00 uur af, brood en banket. Jan ventte het brood na 9.00 uur uit.

Christiaan en Riet Verheijde kregen vier zonen en één dochter. Zoon Hans begon op zijn vijftiende in de bakkerij te werken en volgde de bakkersopleiding in Gorinchem. Naast zijn werk ging hij één middag en twee avonden naar school. Hij heeft de 8-jarige opleiding ( brood, banket en vestigingsdiploma) in 6 jaar gedaan.
In 1981 nam hij met zijn vrouw Patricia de bakkerij over.

Bakkerij Verheijde staat bekend om zijn Bossche bollen, in Culemborg natuurlijk‘ sjekloade bolle’ genoemd. Daar zit ook nog een verhaal aan vast…….
 

Lees en/of download het hele artikel van Nicol van den Hurk-Kampert en Marijke Molders-Versteegh