Het leven in Culemborg
Culemborg kende van oudsher veel bakkerijen. Een van de oudste verwijzingen naar
een bakker in de stadsarchieven dateert van 1527 en in het stadhuis verwijst een
gebrandschilderd raam in de schepenkamer naar het bakkersgilde.
Van de twaalf ambachtelijke
bakkers die zo’n vijftig jaar geleden actief waren in Culemborg, zijn er nu nog maar
drie over: Bakkerij Van de Meijs, banketbakkerij Verhallen en brood- en banketbakkerij
Verheijde.
Al sinds 1905 is er een bakkerij aan de Zandstraat 20, toen de heer Ausems
zich daar als bakker vestigde. In 1934 nam diens schoonzoon, Jan Paardekoper, de
bakkerij over. Christiaan Verheijde, de vader van de huidige bakker, kwam in 1936
op 14-jarige leeftijd bij hem in dienst. In de eerste periode bestond de beloning
voor zijn arbeid uit een zak koekjes, later kwamen daar per week twee kwartjes bij.
Jan Paardekoper kwam om bij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 en zijn
vrouw Marie bleef achter met één kind. De oude bakker Ausems en de jonge Chris Verheijde
zorgden dat de bakkerij open bleef, maar door gebrek aan grondstoffen kon er al snel
geen brood meer gebakken worden.
Chris werkte vervolgens bij Marie van Veen, op de
hoek van de Triosingel maar werd later te werk gesteld in de Centrale Bakkerij van
de Duitsers in de Dahliastraat.
Hij werd betrapt vanwege het achterhouden van broden
voor onderduikers en op transport gezet. Gelukkig wist hij te ontkomen en is hij
daarna ondergedoken. Van daar uit werkte hij in het verzet.
Na de oorlog kon de bakkerij
aan de Zandstraat weer open. Op 1 oktober 1948 nam Chris Verheijde de zaak over,
hij trouwde in diezelfde maand met Riet Rink en zij gingen boven de winkel wonen.
Kort daarna kwam bakkersknecht Jan van Beurden in dienst en samen bakten zij, ‘s
nachts van ca. 01.00 uur af, brood en banket. Jan ventte het brood na 9.00 uur uit.
Christiaan en Riet Verheijde kregen vier zonen en één dochter. Zoon Hans begon op
zijn vijftiende in de bakkerij te werken en volgde de bakkersopleiding in Gorinchem.
Naast zijn werk ging hij één middag en twee avonden naar school. Hij heeft de 8-jarige
opleiding ( brood, banket en vestigingsdiploma) in 6 jaar gedaan.
In 1981 nam hij
met zijn vrouw Patricia de bakkerij over.
Bakkerij Verheijde staat bekend om zijn
Bossche bollen, in Culemborg natuurlijk‘ sjekloade bolle’ genoemd. Daar zit ook nog
een verhaal aan vast…….
Lees en/of download het hele artikel van Nicol van den Hurk-Kampert en Marijke Molders-Versteegh